reklama

Rebarbora - poraďte

Neko , 18. 07. 2012 - 19:49

reklama

Zdravím dámy a páni, prvý rok mám použiteľnú rebarboru, len neviem čo s ňou Chichocem sa. Niekde som čítala, že už sa nedá použiť, že je neskoro. Tak by som rada vedela, kedy sa dajú tie stopky rezať, aké, na čo sa dajú použiť a ako ich predtým upraviť, prípadne nejaké recepty Úsmev ďakujem


reklama



Anči, Št, 19. 07. 2012 - 09:59

čau Neko, Úsmev listy rebarbory sa vylamujú a zber je z cca z 1/3 najviac polovice rastliny asi do konca júna , ostatné listy treba ponechať, vylamuje sa kvitnúce súkvetie, aby rastlinu neoslabovalo, ja som zo svojej ešte minulý týždeň pár stopiek zobrala, ale zďaleka už nemajú takú kvalitu, ako na jar, sú tvrdšie a pevnejšie...ináč sa dá aj zamraziť, ja ju len očistím od šupky ( dlhé vlákna, dobre sa čistí) narežem na 2 cm kúsky, dám do sáčka a zamrazím...moja už pomaly odchádza, listy hnednú, v jeseni ju prihnojím kompostom...ak chceš, pár receptov na koláče mám, môžem poslať na mail...používa sa aj ako nádrada za jablká (rôzne koláže, štrúdľa, len treba viac pocukriť )...ak sa tepelne upravuje, tak len pár minút, lebo sa úpne rozvarí na kašu... Úsmev

Neko, Št, 19. 07. 2012 - 10:38

ďakujem, takže teoreticky sa ešte dá zberať? moja je stále veľká a tieni všetko okolo, nezdá sa že by hnedla Chichocem sa a za recepty ti budem veľmi vďačná Úsmev

tony, Št, 19. 07. 2012 - 10:04

Prvý rok po výsadbe lisové stopky nezberáme, aby sme rastlinu nevyčerpali. Až v druhom roku môžeme z každého trsu zobrať niekoľko listov. V ďalších rokoch zberáme tak, že od apríla do júla postupne odlamujeme vyvinuté hrubé listy z rastlín. Listovú stopku chytíme čo najnižšie a miernym pootočením a tlakom von z listovej ružice ju vylomíme. Listovú čepeľ hneď odrežeme, lebo obsahuje jedovaté látky, a zabránime tým uvädnutiu stopky. Dva až tri listy môžeme odtrhnúť dvakrát do týždňa. Na každej rastline ponecháme aspoň štvrtinu listov, aby sa vytvorili veľké trsy na budúci rok. Ak chceme mať pekne vyvinuté rastliny, musíme dbať, aby sa nevytvorili kvetné puky. Včas ich zrežeme, aby tvorba kvetov rastlinu neoslabovala.

Vždy na jeseň odstránime zvädnuté listy a rastlinu prihnojíme priemyselnými hnojivami alebo dobrým kompostom. Ak začnú staršie rastliny vytvárať slabé listové stopky, treba ich opatrne vybrať z pôdy a rozdeliť. Z rozdelenej rastliny vysadíme iba niekoľko najpevnejších oddenkov.

Neko, Št, 19. 07. 2012 - 10:40

vďaka tony, no moja si rastie druhým rokom, prvý rok mala tak 4 malé listy ale druhý rok - tento, je z nej obor... kvet som vylomila a odvtedy vyrástla ako divá Mrkám

aja1, Št, 19. 07. 2012 - 15:28

Ja pridávam aj do džemov rebarboru.

Anči, Št, 19. 07. 2012 - 15:40

máš pravdu Kvietok i ja som už robila rebarborovo - jahodový džem... Úsmev

Rebarbora by sa mala zbierať do Jána, to je 24.6, po tomto období už bývajú stonky drevnatejšie a suchšie. Pokiaľ ste ju ale orezali do tohto obdobia celú, v podstate ste ju zmladili a potom je možné odrezky brať, ale nie celé. Ponechajte časť stonky pri koreni a ostatné spotrebujte. Výborne sa z nej robí džem, kde sa pridajú banány alebo jahody, kompót, mrazená pokrájaná na kúsky, alebo akýkoľvek koláč, kde ju vložíte miesto iného ovocia. Ak sa rozhodnete pre koláč, sterilizujte krátko, aby sa nerozvalila.

Neko, St, 01. 08. 2012 - 19:46

ďakujem za všetky komentáre Áno Úsmev budúci rok budem múdrejšia a určite budem skúšať, ten kompót a džem určite Mrkám

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama