K tomu sa vyjadrím len tak,že používam ako prevenciu proti plesniam (úspešne) bio-prípravok POLYVERSUM. Odporúčam vygoogliť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
K tomu sa vyjadrím len tak,že používam ako prevenciu proti plesniam (úspešne) bio-prípravok POLYVERSUM. Odporúčam vygoogliť.
záleží aj akú pleseň to máš, niektoré ničia len listy, ale pleseň zemiaková nakomplet zlikviduje celú rastlinu aj s plodmi. Ja som dávala minulý rok aj Polyversum (preventívne ako sa má) a nepomohlo to proti nej ani za mak. Tento rok likvidujem každý list, čo sa na mňa len škaredo pozrie
Budúci rok si ten polyversum zadovážim a uvidím, darí sa mi len paradajkám zasadeným vo vedrách, tak budúci rok už do záhrady nezasadím nič...najviac ma štve, že toľko sa s tým človek narobí a výsledok žiadny
Minulý rok bol pamätný a výnimočný extrém.Dúfam,že výnimočný na dlho. Nie každý rok zhnije hrozno,hm?
Dobrý deň,
chcem sa podeliť s dobrou radou od kolegyne, ktorá mi tohto roku veľmi pomohla s plesňou na paradajkách, uhorkách a hrozne. Dala mi starý recept
modrej skalice a nehaseného vápna a div sa svete všetko je zelené. Recept sa dá aj vygúliť, ale ak bude treba dám ho.
Recept by veľmi potešil a určite nielen mňa
Nebude to nahodou toto?
Návod na prípravu Bordeauskej zmesi :
Do suspenzie haseného vápna sa pridá stanovené množstvo roztoku síranu meďnatého, aby postrek mal neutrálnu až slabo zásaditú reakciu.
Napr. na prípravu 1%-nej bordeauskej zmiešaniny potrebujeme na hasenie 500-600 g páleného vápna, alebo 1500-1800 g haseného vápna, ktoré zriedime vodou, precedíme do dreveného alebo cementového suda a doriedime vodou na objem 50 litrov. V inom sude rozpustíme v objeme 50 litrov vody 500 g síranu meďnatého (môžeme ho dať do pláteného vrecúška, ktoré zavesíme tak, aby bolo voľne ponorené vo vode. (Roztok modrej skalice potom za stáleho miešania vlievame do vápenného mlieka. Bordeauskú zmiešaninu musíme vystriekať ihneď. Ak stojí dlhšie ako jeden deň, nastáva zvýšená sedimentácia, zmiešanina stráca priľnavosť a znehodnotí sa. Pozor na fytotoxicitu! Niektoré odrody sú na bordeauskú zmiešaninu citlivé.
Ochranná doba : 7 dní pre stolové hrozno
35 dní pre muštové hrozno
Aka tam bude ale ochranna doba .... nuz a paradajky budu dost modre.
Áno to je recept na prípravu Bordeauskej zmesi. Len tie objemy sú obrovské, treba to prepočítať na konkrétnu potrebu. Inač fajn.
Ahojte ZUM-káči, obraciam sa na Vás s prosbou o radu. Tento rok, tak isto ako vlani mi paradajky napadla pleseň v čase, keď som sa mala naplno vytešovať z plodov mojej takmer pol ročnej práce a starostlivosti. Chcem sa opýtať, či môžem ešte nedozreté plody, ktoré nie sú ešte napadnuté pozbierať a nechať dozrieť niekde na slnku? Mám odrody Tornádo, Žltá hruštička, Green Zebra a Vilma. Niektoré ešte niesú samozrejme dorastené do konečnej veľkosti ale aj tak je mi ľúto vytrhnúť a spáliť celú rastlinku, keď niektoré plody sú ešte zdravé. Niekde som videla, že sa môže celá rastlinka vytrhnúť a nechať zavesená "dôjsť" hore koreňmi, neviem ale, či sa to týka len zdravých rastliniek a do akých podmienok ich dať. Ďakujem za Vaše rady
