môžem potvrdiť
, na pestovanie nenáročný, v záhrade dekoratívny a ten druhý spôsob - obaľované blanžírované listy som robila aj ja a sú výborné , ( dá sa to robiť aj s kapustovými listami),... do kelových listov som obaľovala aj syr a potom klsika trojobal, tiež výborné ,ale trošku pracnejšie...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ahojte,asi málokto z vás má nasadený kučeravý kel (existujú zelené aj červené),bežne sa dajú kúpiť semená,avšak nemá u nás nejakú extra tradíciu. Je to však super zelenina,ktorej prednosťou je,že vydrží mrazy,a teda aj v zime poskytuje čerstvé vitamíny.Dôvodom,prečo sa málo pestuje je zrejme fakt,že akosi ľudia nevedia,čo s ním.

Tak ja by som ho rád troška spopularizoval,máme ho veľmi radi.
Jedna z možností je,že sa využijú listy proste nakrájané do zeleninových polievok,troška povariť aj s ostatnou zeleninou.
Ďalej sa dajú 2-3 listy,podľa toho,ako sú skučeravené a bohaté,sparené vriacou vodou,aby zmäkli;dva až tri na sebe spolu obaliť normálne v trojobale,vypražia sa.Musia byť však optimálne bohaté,aby výsledný "rezeň" nebol "chudobný".
No a najjednoduchší,ale možno najexotickejší tip je ,že sa listy natrhajú na primeranú veľkosť,dôkladne pofŕkajú olejom (najlepšie olivovým),a posypú strúhaným aromatickým syrom(typu Grana Padano,dostať bežne),tak,aby sa rovnomerne pokryli -no a teraz to hlavné:celé sa to dá veľmi jemne skôr,ako piecť-asi tak skôr sušiť do trúby. Postačí zapnúť rúru,vyhriať na cca 100°C,vložiť chipsy,po asi 10 minútach vypnúť,neotvárať,a nechať dôjsť.Ak ešte po tom nie sú dostatočne chrumkavé,zopakujeme s kratším intervalom.Ide o to,aby sa neprepálili a nezhorkli.
Je to naozaj výborná delikatesa,a zrejme aj zdravá. Voilá-kelové chipsy!