reklama

Ako zaujímavo zužitkovať kel kučeravý (listový)

mato.zahradnik , 24. 01. 2013 - 13:08

reklama

Ahojte,asi málokto z vás má nasadený kučeravý kel (existujú zelené aj červené),bežne sa dajú kúpiť semená,avšak nemá u nás nejakú extra tradíciu. Je to však super zelenina,ktorej prednosťou je,že vydrží mrazy,a teda aj v zime poskytuje čerstvé vitamíny.Dôvodom,prečo sa málo pestuje je zrejme fakt,že akosi ľudia nevedia,čo s ním.
Tak ja by som ho rád troška spopularizoval,máme ho veľmi radi.
Jedna z možností je,že sa využijú listy proste nakrájané do zeleninových polievok,troška povariť aj s ostatnou zeleninou.
Ďalej sa dajú 2-3 listy,podľa toho,ako sú skučeravené a bohaté,sparené vriacou vodou,aby zmäkli;dva až tri na sebe spolu obaliť normálne v trojobale,vypražia sa.Musia byť však optimálne bohaté,aby výsledný "rezeň" nebol "chudobný".
No a najjednoduchší,ale možno najexotickejší tip je ,že sa listy natrhajú na primeranú veľkosť,dôkladne pofŕkajú olejom (najlepšie olivovým),a posypú strúhaným aromatickým syrom(typu Grana Padano,dostať bežne),tak,aby sa rovnomerne pokryli -no a teraz to hlavné:celé sa to dá veľmi jemne skôr,ako piecť-asi tak skôr sušiť do trúby. Postačí zapnúť rúru,vyhriať na cca 100°C,vložiť chipsy,po asi 10 minútach vypnúť,neotvárať,a nechať dôjsť.Ak ešte po tom nie sú dostatočne chrumkavé,zopakujeme s kratším intervalom.Ide o to,aby sa neprepálili a nezhorkli.
Je to naozaj výborná delikatesa,a zrejme aj zdravá. Voilá-kelové chipsy! Slnko Áno


reklama



Anči, Št, 24. 01. 2013 - 13:19

môžem potvrdiť Áno Áno , na pestovanie nenáročný, v záhrade dekoratívny a ten druhý spôsob - obaľované blanžírované listy som robila aj ja a sú výborné , ( dá sa to robiť aj s kapustovými listami),... do kelových listov som obaľovala aj syr a potom klsika trojobal, tiež výborné ,ale trošku pracnejšie... Úsmev Úsmev

Neko, Št, 24. 01. 2013 - 13:23

vyzerá to ako super nápad, ja som to ešte asi ani nejedla Veľký úsmev len problém je, že u nás na záhrade sa na všetko kapustovité chytajú tie biele mušky, aj na ružičkový kel, kaleráb atď. Nejaký bio postrek alebo odpudzovať nepoznáš?

Neko, Št, 24. 01. 2013 - 14:16

dík, skôr som myslela či sa to nedá pestovať s nejakou zeleninou alebo bylinkou, čo by fungovala ako odpudzovač

lubica.k (bez overenia), Št, 24. 01. 2013 - 14:02

Dobrých receptov nikdy nie je dosť. Áno Dnes som v nejakom časáku práve videla takýmto listom obalenú sviečku. Úsmev

eur, Pi, 25. 01. 2013 - 15:41

Mňaaam až mi tečú slinky! Tak toto by som si fakt dala. Kel som veru ešte nepestovala
prave pre tie nešťastne molice.Ale asi aj vďaka tebe sa túto jar naň odhodlam.

púpava, Pi, 25. 01. 2013 - 16:38

Ja mám rada vyprážané listy naplnené šunkou a syrom, no ja mám rada kel a tak mi chutí každý, aj ked asi najmenej ružičkový.
No milujem hovädzinu s kelom a to ani nenadúva a s varenými zemiakmi je úžasná. Je to podľa nejakého starého, tradičného receptu, len neviem v ktorej krajine. Slnko

hubata, Ut, 16. 04. 2013 - 22:23

U nás na Slovensku: kelová omáčka s hovädzím mäskom z polievky od nedele sa robila ak nie každý, tak každý druhý pondelok Mrkám Kučeravý kel sa najlepšie uvarí v kuchte, lebo listy má troška húževnatejšie ako hlávkový kel. Z kelu som robila fašírky: pokrájaný kel som udusila v kuchte, precedila, pridala vajíčko, č.ml. korenie, soľ, cesnak a spojila s mletým mäsom z polievky (ale dobrý je aj bez mäsa, prípadne s posekanou údeninou). Pridala som jeden rohlík namočený v mlieku, prípadne za malú lyžičku polohr. múky. Zo zmesi som robila tenšie placky a vysmážala na horúcom oleji. K tomu zemiakové pyré s cviklou.

Dominika 123, Pi, 25. 01. 2013 - 16:47

Js ho mám každý rok tak dve tri hlávky, a dávaME HO LEN DO POLIEVOK vyvariť

mato.zahradnik, Pi, 25. 01. 2013 - 17:20

Dominka,nehovoríme o hlávkovom keli Mrkám

Erich_RASTLINKY, Po, 28. 01. 2013 - 09:29

Áno, je pravda, že u nás sa pestuje zriedka a to je veľká škoda. Okrem nutričných hodnôt a iných vlastností ako kvalitná listová zelenina, je aj veľmi pekná dekoratívna rastlina. Kedysi sme kučeravý kel pestovali u nás na záhrade, postupne sa však nejako vytratil z osevného plánu. Ďakujem za pripomenutie. Tento rok ho asi opäť vysadíme. Úsmev

osika, Ut, 16. 04. 2013 - 22:55

Váľam sa od smiechu po podlahe a tie kelové chipsy sú uňňo - ňuňňo - môžem potvrdiť... Áno

mato.zahradnik, Ut, 16. 04. 2013 - 23:15

Ahoj,Alenka,som rád,že ti chutili!!! Úsmev Slnko

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama