reklama

medovníčky - dobrý recept?

eur , 06. 12. 2011 - 08:03

reklama

Keďže je predvianočné obdobie medovníčky sú akousi neodmysliteľnou súčasťou. Tak ma napadlo, že sa popýtam aj vás. Hľadám recept, kde finálne medovníčky sú vynikajúcej chuti, pri prečení cesto drží tvar a po dopečení sú konzumovateľné, teda aj primerane mäkké.
Mám niekoľko receptov vyskúšaných a zatiaľ sa mi najviac osvedčil od svokri ale v tej chuti to akosi nie je ono.
Minulý rok som úplne náhodou objavila fantastické z pomarančov, ale zasa to nie sú klasické medovníčky. Tak ma napadlo že sa popýtam vás.

Viem že hore na Artmame nájdem podstránku venovanú medovníčkom, ale mňa skôr zaujímajú vaše skúsenosti a rady. Tu sa cítim ako "doma".
Ďakujem za pochopenie
Všetkým želám pekný deň.


reklama



Anie, Ut, 06. 12. 2011 - 08:11

eur, presne aj ja som tu ako doma Hambím sa tiež mi bolo povedané že sa mám zaregistrovať aj na medovníčky, ale mne stačíte vy Úsmev ak vám neprekáža že to dávam sem, budem rada Mrkám ak by si chcela vyskúšať moj recept, rada ti pošlem Bozkávam

eur, Ut, 06. 12. 2011 - 08:35

Anie ak si s ním spokojná ty pošli mi ho prosím. Rada vyskúšam. Tú prvú várku moju chlapi už takmer celú zbaštili. No ako ravím, nie som moc spokojná s ich chuťou.
lucia.lencsesova@gmail.com

anie, pošli nám to, prosím tu,všetkým,.... neboj, my sme radi, že ťa tu máme Zlomené srdce

yvka, Ut, 06. 12. 2011 - 09:24

dievčatá, nemusíte sa registrovať nanovo Mrkám , jedna registrácia platí na všetky podstránky naničmamy, stačí sa len prihlásiť tak isto ako sa prihlasujete do záhrady Úsmev
medovnikárka Ivka Kvietok

monikal, Ut, 06. 12. 2011 - 11:10

a skutočne dobry overeny recept na hned mekke medovníčky nemáte?

Iconka, Ut, 06. 12. 2011 - 11:44

moj mnohokrat odksusany recept na hned makke a mam z neho aj domcek, ktory tu mam odfoteny:
280g hl. muky, 250g hery, 200g ?pras. cukru (to si musim doma skontrolovat, lebo pisem z hlavy, poobede ak tak opravim), 2-3 vajcia (podla velkosti), 3-5 lyzic medu, 1lyzicka sody bikarbony, 1lyzicka mletej skorice, stipku pretlacenych klincekov, 1lyzicka pernikoveho korenia. Vsetko zmiesat, ak by bolo cesto lepkave, pridat este muku. Odlezat staci chvilku, ale ak nechate aj cely den, nevadi to. Rozvlalkame na 5-10mm, podla toho ako mame radi. Pecieme na suchom plechu potrete vajickom. Mozme dozdobit hrozienkami, orieskami a pod. Pecieme na cca 180°C cca 5-7minut, treba sledovat, pecu sa rychlo.

poobede to prekontrolujem a popr. chyby odstranim:)

Iconka, Ut, 06. 12. 2011 - 16:38

takze oprava: muky je 500g hladkej, nie ako som napisala 280, to neviem co ma napadlo Hambím sa a cukru 250g,,,ostatne je OK

Anie, Ut, 06. 12. 2011 - 12:52

ja mám klasický recept, už roky overený a zistila som že záleží veľmi na pečení. Aj ja pečiem ako Iconka na 170 -180, pečú sa rýchlo aby nevyschli. Po upečení ich dám do plastových doz a keď chcem postaviť, napr. domček, nechám voľne na tácke aby stvrdol. Už sa mi stalo že boli makké a ohýbali sa Chichocem sa Tak tu je recept: 56 dkg hladkej múky, 28 dkg práškového cukru, 3 vajcia, 8 lyžíc teplého medu, 1 lyžička sody bikarbony, 1 lyžička perníkové korenie. Zamiesime večer a ráno rozvaľkáme. Ja nechávam cesto 2-3 dni v chlade až potom robím. Zdajú sa mi jemnejšie. Tak možno niekomu poslúži Mrkám lebo 100 ľudí -100 chutí Veľký úsmev Veľký úsmev Veľký úsmev

sisa111, Ut, 06. 12. 2011 - 14:44

Ja mám overený recept, hneď mäkké a chutné.
2 vajcia, 1/2 čl mletej škorice, 500 g hladkej múky 120g ( 3 PL)medu, 190g práškového cukru 125g masla( živočíšne, nie rastlinné náhrady) 1 PL perníkového korenia, 1 čl sódy bikarbóny a 1 vajce na potretie

Spracujeme cesto, necháme 1 hod. stáť v chladničke rozvaľkáme na 1/2 cm hrúbku,povykrajujeme a vo vyhriatej rúre a pečieme na papieri cca 5 min. Ihneď po vytiahnutí potrieť rozšľahaným vajcom.

možno budú chutiť aj Vám

megy22, Ut, 06. 12. 2011 - 15:29

500g hladká múka,180g práš.cukor,125g Hera,125g včelí med,2 vajcia,2 vrchovaté lyžičky perníkového korenia,2 vrchovaté lyžičky škorice,1 lyžička sódy
Všetko zamiesime,vykrojené perníčky pečieme cca 3-5 min. vo vyhriatej rúre.Ešte horúce ihneď potrieme rozšľahaným vajíčkom...to je veľmi dôležité,bez toho perníčky vytvrdnú.
Sú veľmi dobré a hneď mäkké, stačí piecť 5 min., pretože, keď sa pečú dlhšie, sú vysušené a stvrdnú.Zistila som, že už ma predbehla sisa111 s podobným receptom.Už som stihla urobiť zo 4 dávok a Vianoce sú ešte ďaleko. Chichocem sa Chichocem sa Kvietok

sisi a megy včera som urobila podľa vášho receptu dvojitú dávku, sú výborné Áno Áno Áno a už máme iba jednu... Úsmev chlapi ich chrúmali rovno z plechu.. Veľký úsmev

eur, Ut, 06. 12. 2011 - 17:45

Baby pridávam predsa len aj ja trošku netradičné
POMARANČOVÉ medovníčky - chuťovo sú vynikajúce, odporúčam vyskúšať

700gr. hladkej múky
140gr. mletých orechov
4 celé vajcia
400gr. kryšt. cukru
2 celé pomaranče s hrubou šupou umyť v octe a nastrúhať z nich šupu na jemno
140gr. medu
2 káv.lyžičky sódy bikarbóny
môže sa pridať 1/2 čaj.lyžičky perníkového korenia (ale aj nemusí)
--------------------------
všetko okrem múky a orechov vyšľahať nad parou
potom zmiešať s múkou a orechmi. Potrieme 1 rozšľahaným vajíčkom + ešte 1žĺtok.
Piecť na druhý deň na papieri na pečenie, piecť pri 180°C
Bielok čo nám ostal zmiešame s citrónovou šťavou a ke)d vyťahujeme ešte horúce medovníčky z rúry, tak ešte horúce ich týmto bielkom potierame.

sisa111, St, 07. 12. 2011 - 14:48

Akurát som to zarobila. Dúfam že som to správne pochopila : 1 rozšľahaným vajcom plus 1 žĺtok mám natrieť na to cesto?

eur, St, 07. 12. 2011 - 18:38

ano, tak je originál recept, ale ja potieram len bielkom Úsmev
Sú mäkké hneď po upečení.

Makuka, Ut, 06. 12. 2011 - 21:35

Dievčatá ďakujem za recepty,teraz si len vybrať ten správny Úsmev Ja pečiem medovníčky každý rok,vyskúšala som viac receptov,ale moc mäkké ich nemávam Mlčím tak snáď z tých vašich sa mi to podarí. Úsmev

ja pečiem MEDOVNIKY podla tohoto receptu a su perfektné:
- 150 g práškového cukru, 220 g hladká múka, 2 celé vajcia, 5 PL rozpusteného medu, 50 g oleja, 1/2 sáčku perníkového korenia, 1/2 ČL sody bikarbony.

Cukor , vajcia, med korenie, olej a sodu bikarbonu dáme do hrnca a zohrievame nad parou. Obsah dobre premiešame. Potom dáme muku a spolu vypracuejme cesto. Necháme ho odležať 1 hodinu. A potom pečieme Úsmev . Sú makké hned ako sa upečú.
________________________________________________________________________________

MEDOVNIKOVÉ KEKSY:

- 80 dkg hladkej muky
-32 dkg práškového cukru
-25 dkg Hery alebo Palmarínu
-4 celé vajcia
-4 PL medu
- 1 PL škorice
- PL sody bicarbony
- 20 ks drvených klinčekov

- PO upečení potrieť vajíčkom

A tieto su fantastické, vobec sa nemusia ani zdobiť ale cesto valkám na tenučko, aby to boli ako len keksíky

Prekvapenie Prekvapenie PARááááááááááááááááááááááDA JA ASI VYSKUšAM VšETKY čo budem trocháriť?včera som si kupila časopis medovničky viac menej kôli inšpiráciam zdobenia,keby som nerobila medovničky ani by sa mi nerátali vianoce-eur super, Áno Áno že si písala preve tu- sme predsa ako jedna rodina aj ja opisujem už všetky receptíky Váľam sa od smiechu po podlahe Mrkám Objímam Objímam Objímam Objímam Objímam Objímam Objímam čo robim ja -moje niesu hned mäkke ale chutné ked postoja super Vyplazený jazyk žiaľ nikdy však nestihli dlho postáť Chichocem sa

eur, St, 07. 12. 2011 - 18:48

Aj ja mám radosť, že baby to vzali zo správneho konca. My sme doma ako deti moc medovníčky neobľubovali. Vždy sa nám zdali mdlé, suché a príliš tvrdé. Keď som začala piecť vo vlastnej domácnosti, chcela som zachovať aj tradíciu vianočných medovníčkov a tak som začala zháňať ozaj dobrý recept. Zistila som, že je to vlastne dosť ťažká úloha.
Receptov je kopec, ale máloktorý je vo finálnom výrobku dokonalý po všetkých stránkach, ktoré by som očakávala od dobrých medovníkov. Teraz čo mám recept je priemerný lebo mi stále chýba tá skvelá chuť i keď si pri pečení držia tvar aj sú hneď mäkké Úsmev. No tá chuť nie a nie byť tá po ktorej sa vám žiada siahnuť znova po ďalšom medovníčku.
Ďakujem za všetky recepty-asi tiež vyskúšam postupne všetky. Úsmev Naraz nemôžem, lebo by sme to asi jedli celý rok.

lucka ja tieto robím už veľa rokov,kto ochutnal pýta recept,sú mäkké ,ak nemáš recept napíšem Úsmev

eur, Št, 08. 12. 2011 - 07:57

napíš prosím Úsmev. Rada ho vyskúšam.Ďakujem Zlomené srdce

Recept na tieto plnené:
500g kryš.cukru,1/4lt vody a 1 kávovú lyžičku sody bicarbony variť asi 5-8 minút.
Po vychladnutí pridať 1100g hladkej múky,20 g salajky,1/2 balíčka perník.prášku,3 PL medu,1PL džemu,2 celé vajíčka,trochu oleja.Zamiesiť-cesto nechám v mikroten.sáčku do druhého dňa odpočívať.
Rozvaľkam asi na hrúbku 3 mm a vykrajujem rôzne tvary,dávam na plech vyložený papierom na pečenie.Upečiem aj okrajky,tie potom rozdrvím zalejem 1/4lt vriacej vody,pridám pohár pikantného džemu a trochu mletých orechov,touto zmesou ich spájam vždy 2 rovnaké tvary,polepené omáčam v čokoladovej poleve,môžu sa zdobiť ja ich zdobím len farebnými guličkami od Dr.Oetkera,sú stále mäkké,z tej dávky ich je veľa a pre nás sú mňamkové Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk Vyplazený jazyk

vb, Ne, 11. 12. 2011 - 09:44

Tak tento recept je fakt zaujímavý, určite ho vyskúšam, mám rada novinky, len čím sa dá nahradiť salajka? Bola som v obchode a vraj ju nemávajú. Ja pečiem podľa receptu ako sisa111 a megy22. Dadka, poradíš? A veľmi zaujímavý je aj recept od eur na pomarančové medovníčky. Máme čo skúšať, že? Bozkávam

eur, Po, 12. 12. 2011 - 07:43

Úsmev ja sa teším, že som sa konečne dopátrala k skvelým receptom na skutočne dobré medovníčky Úsmev. Áno

hellla, Št, 08. 12. 2011 - 19:44

Lucka ja mam tento:400g hl.muky,150g pras.cukru,2 vajcia,60g masla,2 lyzice medu,1 lyzicka sody bicarb.,pernikove korenie,1 lyzica kakaa.Na potieranie zltok s 1 lyzicou mlieka,potriet pred aj po upeceni.Vypracovane cesto dat na dve hod.do chladu.Uz sa mi stalo ked boli deti drobne,ze som nestihla zdobit,tak som zlepila slivkovym lekvarom a namocila v cokolade,boli mnam... Bozkávam

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama