aj ja by som sa potešila tak čakajme spoločne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
aj ja by som sa potešila tak čakajme spoločne
aj ja čakááám...
Minulý rok mala Bagika,hľadaj u nej. tiež som ho robila. ale už nepamätám...
kuknite do archívu STV v relácii Postav dom, zasaď strom robili tento sirup, tuším to bolo v relácii nie teraz v sobotu ale ešte minulý týždeň
Tak som vám to babuľky moje našla http://www.stv.sk/online/archiv/postav-dom-zasad-strom/
Na NM je ich viacero, tento mám odskúšaný, je super: http://www.nanicmama.sk/ine/matovy-sirup-a-sirup-z-materinej-dusky
Skvelý sirup je aj zo žihľavy: http://www.nanicmama.sk/ine-recepty/zihlavovy-sirup, či bazy: http://www.nanicmama.sk/ine/bazovy-sirup a mnoho iných.
Mám odskúšaný tento druh , už z čias keď som mala menšie deti, a často som tieto sirupy používala aj proti kašĺu
2. vody prevariť a nechať vychladnúť
do 5 l. pohára dáme 15 kvetov bazy, alebo 50 ks. žihľavy cca20cm dlhých alebo 50 listov ovocia ,liečivej bylinky +3 dcl šťavy z ovocia , pridať 10 dkg kyseliny citrónovej , alebo 7 dkg +1 celý citrón pokrájať , a nechať stáť 24 hod.potom scediť a pridať 2 kg cukru zohriať na 60 stup. a ešte teplé naliať do flaš. načatú fľašu dať do chladničky.
Sirup za surova:
4 l. vody , 6 kg ovocia , 8 dkg. kys. citronovej , -stáť 24 hod., potom prepasírovať na 1 l. šťavy 1kg. cukru zohriať na 60 stup.pridať petol a naliať do fliaš a flaše uložiť na ležato
Minulý rok som robila tak, že som do 5 litrovej fľaše natlačila mätové lístky, s varechou pomačkala a zaliala vodou, zatvorila a nechala 24 hod.na okne. Po 24 hodinách som to prepasírovala a dala cukor. (Malo by ísť na 2 litre vody 2kg cukru, ale s cukrom sa dá šetriť a 2 citróny). Zohriala som to, aby sa cukor lepšie rozpustil. Nechcela som variť, aby ostali nejaké vitamíny a naplnila fľaše a dala do chladničky. Nepokazilo sa to, lebo dlho nevydržali, ale mal by tam ísť ešte nejaký konzervant, kto to chce na celú zimu. Z citrónov som dala len šťavu, lebo sa bojím chémie na šupe a mám malé deti.
Ja som ho vlani robila,ale veru mi všetok skysol. Robila som medovkový aj mätový.
Mätový sirup rovnako urobíte ako bazový. Úplne rovnaký postup a zaručený výsledok. Viete ho aj namiešať s inými bylinkami. Rovnako sa dá vyrobiť medovkový, šalviový. Treba však dávať pozor na používanie. Nie všetky sa dajú piť každodenne.
Viem, sem to nepatrí, ale má to súvis s rastlinami. Preto pestovatelia mäty možno vyrábajú mätový sirup, tak preto Vás prosím o dáky rýchly recept. Ideme na dovolenku a chcela by som ho spraviť. Ďakujem