Keď som pestovala fuchsie, dlhé roky na balkóne, tiž som si sem-tam zobla zrelého semienka-plodu, moc sladké to nie je, ale chuť mali dobrú
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Keď som pestovala fuchsie, dlhé roky na balkóne, tiž som si sem-tam zobla zrelého semienka-plodu, moc sladké to nie je, ale chuť mali dobrú
No totok?! Zaujímavé,dobre vedieť!
šak my sa tu šelico naučíme,že....???
Fuksie na zjedenie
listovala som časopisy a toto som zbadala....tak som si myslela že by vas to mohlo zaujať
Sa nazývajú aj tanečnice, a kvetu majú pestrú palatu farieb. Vysádzajú sa do dobre odvodnenej pôdy s neutrálnym pH na polotienisté až slnečné miesto.
Ktoré druhy sú vhodné:
Fuchsia corymbifolia
F. magellanica ´Globosa´a ´Tresco´
F. procumbens
F. splendens ´Karl Hartweg´
F. venusta
Plody týchto rastlín sa zbierajú na konci leta. sú šťavnaté a chutné. majú chuť napr. hrozna či príchuť citróna. Plody sa zberajú vtedy, keď sú mäkké a dobre chutia. používajú sa hneď po zbere, lebo dlho nevydržia. ak ich chcete použiť neskôr tak ich zamrazte. použiť ich môžete na džem, do šalátov alebo na koláč.
U fuksií sú jedlé kvety aj plody. listom sa pripisujú liečivé vlastnosti. naj intenzívnejšiu chuť majú tmavé plody.
existujú rôzne dôvody, prečo nie sú tieto fuksie na našom jedálnom lístku - jednak sa o nich pestovatelia dozvedeli pomerne nedávno a jednak sa pestovali ako okrasné rastliny. ak totiž chcete mať bohaté kvitnutie a odstraňujete odkvitnuté kvety pravidelne, netvoria sa plody.
RECEPTY:
I. Marmeláda
1 kg zrelých plodov
pol kila cukru
2 lyžice vody alebo jablkového džúsu
šťava z polovice citróna
Zohrejte vodu s citrónovou šťavou a cukrom na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. nechajte to vychladnúť a pridajte plody fuksie. varte najskôr na miernejšom a na záver na prudšom ohni. ak sa kvapky na chladnom tanieri želírujú marmeláda je hotová.
II. Dezert
1 lyžička zrelých plodov
1 lyžička kvetov fuksií
1 lyžička cukru
1 na jemno nestrúhané jablko
2 šálky vody (prípadne šálka vody a šálka jablkového džúsu)
šťava z citróna
2 lyžice želatíny
nechajte prísady asi 10 min. na miernom ohni povariť, pridajte tekutinu. Keď všetko vychladne, prelejte tekutinu cez sitko. Zhohrejte želatínu, pridajte ju do zmesi a nechajte v chladničke vychladnúť. Servírujte so šľahačkou.
Zdroj: časopis Kvety a záhrada

Dobrú chuť ak si na to niekto trúfne