jeho príprava je veľmi prácna, ale výsledok stojí za to...

Komentáre
keď som pasírovala šípky, povedala som si nikdy viac, ale už rozmýšľam, či cez víkend ešte po ne nepôjdem...
šípky som nevážila, ale bolo ich ( podľa veľkosti hrnca ) asi 6 litrov, po prepasirovaní som mala 2 kg hmoty a je z toho 7 fľaštičiek...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
akurat vcera ked sme sli autom som videla ze kolko je sipok ale sa mi zda ze tu niekto pisal ze sipky popalene prvym mrazom su lepsie..no neviem...ale pokial by to nebolo tak tak urcite pojdem aj ja....a ako si pripravit sipky na caj? pozbierat a len tak nechat vysusit ci sa nejako pripravuju, cistia, polia?
dakujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
booooožinku, to je zdravá mňamka...moja stará mama ho robievala a nevedeli sme sa ho dojesť, ako deti sme sa tešili ku starkej aj kvoli tomuto šípokému lekváru ...a naozaj jeho príprava je dosť prácna
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
napíš recept, MM ma každý rok snaží motivovať na tento lekvár
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dievčatá už tu dali nejaké recepty, ale ja som ho robila takto, šípky dobre rozvariť,( množstvo vody som pridávala podľa potreby),samozrejme najlepšie je ak sa šípky zberajú už omrazené a sú makké...potom som ich skôr rozmliaždila ( ručným pasírovačom - má také stieracie zariadenie)a až túto zmes som prácne cez sito pasírovala....ja neviem, či použitie ponorného mixéra je dobré, treba to urobiť tak, aby sa tie kostičky nerozmixovali,... každý to urobí svojím spôsobom...potom som zmes odvážila a klasicky : 1 kg hmoty a 1 kg cukru a variť...raz som ho varila pomocou želirujúcej zmesi a lekvár bol príliš riedky, tak šípkový robím klasicky...a tie, ktoré majú času a trpezlivosť môžu šípky dopredu očistiť od zrniečok a až potom variť, ale takú gazdinú ja osobne nepoznám...
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ja robím tak,že očistené ,umyté šípky dám variť ,podlejem vodou ,varím do mäkka,potom ponorným mixerom rozmixujem a pasírujem s pomocou hubky na riad,tá pozbiera všetky pichliače,mením aj viac hubiek,lebo je hneď tvrdá,potom pridám cukor podľa potreby varím, po uvarené šup do fliaš a pod deku mňamkový je to lekvárik
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Pachola , prosím Ťa ako hubkou pasíruješ? Chcem aj ja robiť džem, ale bojím sa tých ostrých chĺpkov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
To s tou hubkou som ešte nepočula.
Ja som to robila tak, že som dala šípky zmraziť alebo zmäknuté už oberala z kríky a potom ich rukou čistila a vlastne dávala už očistené, ktoré som povarila a ak bolo treba ešte prepasirovala alebo zmixovala, ale väčšinou to ani nebolo treba.
Ja som vlani urobila super víno - teda niečo ako super cinzano, ale piť jedine za štamperlík, lebo to bola vítamínová bomba a bolo to veľmi chutné , ale vyšlo z toho iba niečo vyše litra, takže idem aj druhý krát na šípky, lebo prvý zber bol tvrdý a tak je v mrazničke. Zistila som že potom ked sú mäkke sú lepšie na všetko aj na čaj a tak si chcem pripraviť ovocno-záhradno-lesný pečený čaj, ale aj s trnkami a tak ešte musím počkať.
Je sa skláňam pred tými, ktorý robia fantastický lekvár, lebo šípky sú naozaj veľmi pracné a aj ja to robím raz za 5 rokov.
Dokonca som raz urobila z trniek šťavu. To bola neskutočná pochuťka, ale vtedy som nevedela že kde strekne ta šťava, ked som sa to snažila dať od kôstky preč, tak to ostane navždy. Lenže ja som si vtedy zrejme týmto prírodným liekom obnovila imunitu a prestala som mať každodennú bolesť hrdla.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďakujem za inšpiráciu, ešte nám prosím napíš 3ťavu z tých trniek, ja som vlani robila víno, ale nebolo veľmi dobré, trnky boli suché a bolo ic vlani málo, tak to nebolo to, čo som si predstavovala, ale robila som ešte taký likér, tam išli trnky, cukor a gin, pomery neviem naspamäť, ale ak by niekto chcel, nájdem recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
No dúfam že to dnes aj odošlem, včera som to písala trikrát a nikdy to neodoslalo.
No ja som trnky robila za studená a tak po rozmixovaní som mala dať pomer 1 : 1, ale dala som menej cukru. Ak by som to teraz robila urobila by som to nejako inak a zrejme asi takto. Trnky by som rozvarila v menšom množstve vody a potom prepasírovala - pozor na rozdrvenie kôstky - je to síce ako liek, ale len pre tých, ktorí to vedia správne urobiť a tak si dajte pozor a uvarila ako klasický sirup. Je v tom toľko vítamínov, že to nebude vadiť ak sa to aj prehreje.
Vlani u nás bolo veľmi veľa trniek a boli obrie a tak sme ešte s mužom urobili prvý krát v živote víno, likér a kompót. Aj som sušila spolu so šípkami, ale to sa mi nepáčilo a tak teraz idem robiť pečený čaj, kde trnky budú mäkke a uvoľnia rýchlejšie tie látky, lebo zo sušených nešlo skoro nič.
Víno sme urobili dobre a odrazu sa mesiac pred tragédiou zlomilo a tak ho opatrujem, lebo ma pre mňa inú hodnotu.
Trnkový kompót bol úžasný hlavne v grogu či punču, to sa páčilo všetkým, nakoľko boli trnky veľké, likér bol tiež veľmi hustý a tak tiež sa pil ako horúci nápoj s vodou.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Margitka,povedala som si, že už nebudem nič zavárať,
ale ty si ma navnadila, toho roku je trniek všade a veľa a ten sirup ma zaujal...pred rokmi som i ja ako mladá gazdiná spolu s MM robila šípkové i trnkové víno, to trnkové bolo tak dokonalé,chutilo ako griotka, doteraz nevieme ako sa nám to tak perfektne podarilo ( možno kvalita trniek ), odvtedy pokusy boli , ale nikdy to nebolo také dobré ako prvé....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dievčatá trnky sú úplne čistiacim prostriedok pre naše šťavy a cesty a tak aj ked sa Vám podarí horšie vínko ale môže byť aj šťava, dva týždne treba vypiť min. deci vína či čistej šťavy a naozaj sa budete cítiť lepšie, zoberie to všetku špinu z čriev, vyčisti naše krvné riečište a pod, ale treba dodržať ten čas, lebo to pomaly a v dávkach prijíma naše telo, je to ako s nejakými liekmi, musia pokryť určitú hladinu v krvi, aby začali správne fungovať.
Mne sa podarilo úžasné šípkové víno, niečo ako cinzano - bez akehokoľvék kvásku a bolo super, len bolo toho iba liter.
Dala som mrazom prejdené šípky do veľkého pohára, uvarila cukor s vodou a zaliala šípky a dala za okno. Mali by byť po 4-5 týždňoch vykvasené a to je naozaj silná dávka vítamínov, lenže naozaj piť iba ako liek a teraz idem takto aj trnky, mám už černice a aj šípky som už dala kvasiť.
To je naozaj pre takých čo si vedia vychutnáť štaperlík niečoho úplne čistého.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
...júúúúj,to Ti muselo dať zabrať,keď tu čítam,koľko je s ním roboty....,ale o to viac bude chutiť .Veľmi sa mi páči,ako si to naaranžovala
.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
klobúk dole pred vami, babulky
tak na toto ja nervy asi
nemám
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
prave dnes som citala na stranke varecha ze je dost pracny...ale aspon na cajik pozbieram...na toto si netrufam
ale vyzera super a tipujem ze aj tak chuti....kolko kg sipok sa pouzilo?
