reklama

Môj jesenný zber

Pridal/a púpava dňa 12. 10. 2014 - 11:00

Milujem jesenné huby a toto je výsledok.
Zmes obsahuje: pôvabnica fialová, suchohríb hnedý, sliziak mazľavý, kuriatko jedlé,pečiarka ovčia, bedľa červenajúca, muchotrávka červenkastá, strmulka oinovateľná a na dozdobenie lakovka ametystová a lievik trúbkovitý, aha je tam aj hríb smrekový.

Môj jesenný zber, A všeličo ostatné, púpava, 1

reklama



Komentáre

jano 1 (bez overenia), Ne, 12. 10. 2014 - 11:14

Super. Áno Je aj nejaký hríb čo nepoznáš? Úsmev

púpava, Ne, 12. 10. 2014 - 11:28

Janko tých je mnoho, ja som sa naučila zbierať huby tak ako rastú a ak v nejakom roku ich je malo, zbieram aj iné ako šťavňačka ružová, plávky, krásnoporovec ovčí a pod.no ked je taký bohatý rok na huby ako tento tak si vyberám, len tie čo mám rada. Úsmev

eur, Ne, 12. 10. 2014 - 11:23

páni, ako vám ja dievčatá slepo závidííím (v dobrom), huby nepoznáme, žiaľ.

púpava, Ne, 12. 10. 2014 - 11:29

Teda, som prekvapená, myslela som že každý pozná aspoň hríb a kuriatko Pohoda

eur, Ne, 12. 10. 2014 - 11:55

hríb pozním z rozprávok a kuriatka nám behajú po dvore Úsmev- asi tak.

katike, Ne, 12. 10. 2014 - 12:56

Úsmev jaj tak to bude v zime pochúťka, pekná zmes Tlieskam

Neko, Ne, 12. 10. 2014 - 13:30

super, že ich všetky poznáš, to ja by som si s tebou rada urobila hubačku aby si mi ich poukazovala Mrkám Vyplazený jazyk Úsmev jedine kuriatka, lievika, smrekáča a tú bedľu poznám (a túto ani nezbierame)

púpava, Ne, 12. 10. 2014 - 13:59

No to vieš, prišla som do mesta a nudila som sa a tak som si kúpila atlas húb a tak som začínala. U nás sme zbierali iba 4 druhy.
Doteraz občas chodím s nejakým atlasom alebo si donesiem celú neznámu hubu a potom porovnávam a hľadám.
No aj mojim deťom tvrdím - nezbieraj to čo naozaj na 100% nevieš určiť, aj ja som si veľakrát neistá a tak to radšej necham tam.

Neko, Ne, 12. 10. 2014 - 19:35

no my tiež tak, objavujeme, konzultujeme a až po 100% overení aj chutnáme, teda ja ako prvá Veľký úsmev

Potešilo ma, že zbieraš aj muchotrávku červenkastú, ja ju zbieram tiež a považujem ju za výbornú hubu. Väčšinou sa hubári strasú pri názve muchotrávka....
Spomínaš kuriatka - zbieraš aj jelenku poprehýbanú? Podobá sa na kuriatka.

púpava, Ne, 12. 10. 2014 - 17:43

Ludmilka, zbieram aj jelenku ale iba ked je iných menej.Mne chuťovo pripomína krásnoporovec ovčí alebo trúdnik šupinatý.

Ja milujem muchotrávku červenkastu ako rezeň ale aj tak je ešte lepši hnojník obyčajný, len ten u nás prestal rásť. Bolo škoda to že on dozrieval aj po odtrhnutí, ale vyprážaný bol úžasný a tak som hľadala náhradu a našla som muchotrávku červenkastu. Aj ona pripomína teľacinku.
Tento rok keby som bola zbierala všetko čo poznám a je jedlé tak by som zásobila celú dedinu a tak som si vyberala. Úsmev

jano 1 (bez overenia), Ne, 12. 10. 2014 - 18:44

U nás sa jej vraví "královnica" a to meno jej právom patrí. Tlieskam

púpava, Ne, 12. 10. 2014 - 20:21

Krásne meno, myslíš tým muchotrávku červenkastu?

Strmuľka oinovatená. Inak,aj mne sa páči,keď niekto pozná aj iné,ako tie "základné" huby,ja mám tiež len mierne rozšírenú znalosť,a závidím tým,ktorí zbierajú kadečo,čo ostatní nepoznajú... Úsmev

púpava, Ne, 12. 10. 2014 - 20:19

Strmuľka je zaradená ako priemerna huba, ale je úžasná v slanom a aj sladkokyslom náleve, sú to celé čarokruhy a naozaj sa dá rýchlo nazbierať v takomto čase, takisto ako pôvabnica fialova, je veľmi lahodná a tiež by si ich človek nemal s čím zameniť. Predtým som zavárala celé plodnice, ale prišla som na to, že je lepšie ich pokrájať pred zaváraním. Nechávam iba malé v celosti.

Na zaváranie do nálevu sú myslím tieto "lupienkové" huby ako stvorené,-veď,čo si budeme nahovárať-pri takomto zaváraní sa nedá veľmi hovoriť o "aróme a chuti" tých húb-celkom sa stratí; a tak vyniknú v tom-ideálne chutnom (ako Osikinom) náleve skôr tieto menej tuhé,krehkejšie huby,ako hríby,ktorých aróma skôr vynikne pri sušení,či čerstvom varení. Tieto "lupienkové" by som asi len zaváral,je to lahôdka! Úsmev Áno

púpava, Po, 13. 10. 2014 - 09:14

Ďakujem, mne hlavne chutí aj v polievke aj v praženici zmes a v tom náleve? nie je čo dodať.

lubica.k (bez overenia), Po, 13. 10. 2014 - 10:15

tlieskam Tlieskam Tlieskam Tlieskam my zbierame zo 10 druhov, tie poznám aj ja, ale občas sa stane, že MM prinesie niečo, čo pripravujem iba jemu Vyplazený jazyk Mrkám pre mňa je chuťovo top z lesa korálovec, jeho špeciálna korenistá chuť sa ničomu nevyrovná Zlomené srdce

púpava, Po, 13. 10. 2014 - 10:27

Máš pravdu, len neviem ale u nás rastie korálovec jedľový a viem že hovorili že je to vzácna huba a nemala by sa zbierať a tak ho iba obdivujem, no v týchto končinách som žiaden korálovec nevidela. Smútok

lubica.k (bez overenia), Po, 13. 10. 2014 - 10:30

ja mám jedno strom, ktorý zatiaľ nikto neobjavil Áno rasie na ňom bukový, ani ten by sa nemal zberať, ale keďže nepatrí medzi vzácne, berieme ho... iank na jednej českej stránke som čítala toto: "kto koralovec utrhne, ať mu ruka odpadne"

Neko, Po, 13. 10. 2014 - 12:13

u nás je teraz kopa koralovcov, rastú hlavne na mŕtvych bukoch a celkom intenzívne. Ja ich teda netrhám ale odrezávam, tak mi ruky neopadali Veľký úsmev milujem ich silnú chuť, v poslednej dobe hlavne v krémovej polievke Vyplazený jazyk mňam

lubica.k (bez overenia), Po, 13. 10. 2014 - 12:14

mńam mňam mňam Vyplazený jazyk

my huby nejeme , okrem stálej klasiky Úsmev , ale musím oceniť tú námahu okolo toho Áno Áno Áno ked si predstavím čo je okolo toho chodenia, čistenia, umývania fliaš ,...tak klobúk dolu ,...a ešte to i fajnovo vyzeráááá Tlieskam Tlieskam


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama