byvam v tt alebo v ba, tak na striedacku, figu mame v ba. dari sa jej az prilis ked cez zimu velmi neomrzne, rodi tak 2 az 3krat za sezonu a dost navalovo. a kedze figa dlho nevydrzi, treba spracovavat. nic lepsie ako dzem za z nej asi neda urobit... teda, doteraz som nic lepsie nevygooglila
kupila som ho v BA, v indickom obchode, pri radosinskom divadle. ked budes v BA odporucam navstivit! sice tam nechate majland, ale inde take napr. korenia nekupite.
Gabika, podeľ sa s nami o svoj recept. Ja som tiež robila minulý rok figový džem, lebo ich bolo tak veľa, že som nevedela , čo s nimi. Ale nikde som žiadny recept nenašla, tak som improvizovala. Ja som rozvarila celé figy, dala cukor a varila. Je dobrý, ale trochu hustý. Možno potešíš svojím receptom aj ďalších pestovateľov fíg.
to je parada,ze si ich mala toooooolko vela,mi na strednom slovensku by sme to tiez uvitali ...ak zas nebudes vediet,co s nimi,rada si od teba prebytok odkupim...
viem, ze ak je husty, treba tam pridat zelatinu. to som sa niekde kedysi docitala..
Recept, podla ktoreho robim ja:
kolko fig tolko zelirovacieho cukru 2:1, trochu vody, aniz, citron, sezamove semiacka.
Postup: najprv si zvarim sirup z vody, cukru, pridam sa aniz a citron, po zovreti pridam nakrajane figy a varim...ked sa vsetko pekne spoji (ked treba pomixujem ponornym mixerom), pridam oprazene sezamove semienka. tie su tam najlepsie, pekne chrumkaju a v tomto kupenom su aj orechy, takze skusim aj s nimi.
Tento rok som nasla "Zapecene bagety s figami a ovcim syrom". ale neskusala som, figy sme pojedli skor, ako sme stihli kupit bagety
Ďakujem , Gabika. Ja sa vyhýbam želírovaciemu cukru, lebo mne osobne všetko potom chutí rovnako. Ale to ostatné, čo tam dávaš, je super, určite to vyskúšam s tými sezamovými semienkami. Maj sa pekne.
Jasne, ved kazdemu chuti nieco ine. Ja som robila aj obycajnym, aj so zelirovacim. Mne bol dzem s obycajnym zasa velmi sladky, takze na dalsikrat som ho dala menej a bol mnam.
Čaren, dúfam, že taký rok ešte príde. Tento bol nanič, nedozrela mi ani jedna. Bola len tá druhá násada plodov a to už bolo neskoro, nestihli dozrieť. Figy som teraz dosť radikálne zrezala, tak, aby som ich mohla celé zabaliť do netkanej textílie a ešte ich obkladám vždy konármi čečiny a kukuricou. Ak dobre prezimujú, v júli býva úroda.
Komentáre
ano, je straaasne dobry
byvam v tt alebo v ba, tak na striedacku, figu mame v ba. dari sa jej az prilis
ked cez zimu velmi neomrzne, rodi tak 2 az 3krat za sezonu a dost navalovo. a kedze figa dlho nevydrzi, treba spracovavat. nic lepsie ako dzem za z nej asi neda urobit... teda, doteraz som nic lepsie nevygooglila 
....
jeeeeeeej,to si kupila u nas?????Lebo ja som ho tu este nevidela,davam si nosit z Talianska.

kupila som ho v BA, v indickom obchode, pri radosinskom divadle. ked budes v BA odporucam navstivit! sice tam nechate majland, ale inde take napr. korenia nekupite.
....dik
...to verim,ze tam s par euracmi ist nevyplati...
aby si ma zle nepochopila, ono to tam nie je drahe... ale ten vyber!
...ved to,ako sa poznam,len s lekvarom neodidem...

no tak tento by som rada kupila domov aj ja. Mne sa zasa podarilo kupiť džem z dynky žltej.
Gabika, podeľ sa s nami o svoj recept. Ja som tiež robila minulý rok figový džem, lebo ich bolo tak veľa, že som nevedela , čo s nimi. Ale nikde som žiadny recept nenašla, tak som improvizovala. Ja som rozvarila celé figy, dala cukor a varila. Je dobrý, ale trochu hustý. Možno potešíš svojím receptom aj ďalších pestovateľov fíg.
viem, ze ak je husty, treba tam pridat zelatinu. to som sa niekde kedysi docitala..
a v tomto kupenom su aj orechy, takze skusim aj s nimi.
Recept, podla ktoreho robim ja:
kolko fig tolko zelirovacieho cukru 2:1, trochu vody, aniz, citron, sezamove semiacka.
Postup: najprv si zvarim sirup z vody, cukru, pridam sa aniz a citron, po zovreti pridam nakrajane figy a varim...ked sa vsetko pekne spoji (ked treba pomixujem ponornym mixerom), pridam oprazene sezamove semienka. tie su tam najlepsie, pekne chrumkaju
Tento rok som nasla "Zapecene bagety s figami a ovcim syrom". ale neskusala som, figy sme pojedli skor, ako sme stihli kupit bagety
Ďakujem , Gabika. Ja sa vyhýbam želírovaciemu cukru, lebo mne osobne všetko potom chutí rovnako. Ale to ostatné, čo tam dávaš, je super, určite to vyskúšam s tými sezamovými semienkami. Maj sa pekne.
Jasne, ved kazdemu chuti nieco ine. Ja som robila aj obycajnym, aj so zelirovacim. Mne bol dzem s obycajnym zasa velmi sladky, takze na dalsikrat som ho dala menej a bol mnam.
Čaren, dúfam, že taký rok ešte príde. Tento bol nanič, nedozrela mi ani jedna. Bola len tá druhá násada plodov a to už bolo neskoro, nestihli dozrieť. Figy som teraz dosť radikálne zrezala, tak, aby som ich mohla celé zabaliť do netkanej textílie a ešte ich obkladám vždy konármi čečiny a kukuricou. Ak dobre prezimujú, v júli býva úroda.
podla mojho skromneho nazoru by sa to dalo. nuz, treba vyskusat
ide o to, aby co najmenej omrzla, takze by si ju musela dooobre zababusit 
...napasmala si ma....

Súhlasím s Gabikou.