1000 g hladkej múky (obyčajnej T 650)
1 fľaša 10 st. piva
2 ČL (čajové lyžičky) rasce
3 ČL soli
2 dl mlieka
42 g droždia
1 kocka cukru
Z vlažného mlieka, droždia, cukru a trošku múky urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme múku, premiešame v nej soľ a rascu, pridáme vlažné pivo a napokon pridáme vykysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme, prikryjeme obrúskom a necháme asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme podľa toho, koľko bochníkov chceme mať (môžeme urobiť jeden veľký bochník, 2 menšie, alebo tri - tak to robievam ja). Spracujeme na úhľadné bochníky a uložíme na vymastený plech. Na plechu necháme ešte asi 20-25 minút kysnúť, potom pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov, potom teplotu znížime na 180 st. a pečieme ešte asi 40 minút (záleží to od konkrétnej rúry). Počas pečenia (keď už chlieb chytá tmavú kôrku) môžeme potrieť 2-3 krát slanou vodou.
Sári, múku môžeš použiť takú, aká vyhovuje Tebe, môžeš použiť i viac druhov, avšak to konečné množstvo by malo byť 1000 g.
Ďakujem babuľky, ako som už napísala, recept je starý takmer 40-rokov, odskúšala som už množstvo receptov na chlebík, no k tomuto sa veľmi rada vraciam, chutí nám
taaaaaka slina mi visi vyzera vyborne, dala by som si ja uz par rokov robim tiez svoj domaci chlieb, priznam sa, ze iny uz ani nekupujeme...robim ho ale v pekarnicke a recept je skvely, lebo tam neide ziaden cukor, mlieko, ani tuk - 350 ml vody, pol balicka suseneho drozia, 540 g muky /ja davam polovicu zitnej celozrnnej a polovicu bielej hladkej/, lyzicka soli, rasca, cierne korenie a to je vsetko - len nasypat a zapnut strojcek a chlebik je velmi chutny, zdravy a vydrzi zabaleny len v utierke...ako sa starych cias, ziadne umelohmotne sacky
Ďakujem babuľky , Ľubka, ďakujem za receptík. Aj ja som piekla určitú dobu v pekárničke, vyskúšala som množstvo receptov, no občas sa mi stalo, že chlebík nebol taký nadýchaný, akoby som si priala (naopak, bol akoby spľasnutý). Tak som sa vrátila ku klasike. Tvoj receptík určite vyskúšam, ešte raz vďaka zaň.
Martulka,čo mi to robíííš,slintám tu po klávesnici(držím už zase diétu,ble ),domáci chlebík som veru dávno nemala to je iná káva ako kupovaný Keď som bola malá,maminka piekla chlieb každú sobotu a ešte aj všetkým urobila taký mini do ruky,mňam,voňal celý dom Bolo to ešte za čias komoušov,vtedy mal chlieb takú divnú,kyslastú vôňu ,o to viac nám voňal maminkin
Komentáre
Veľmi rada sa o receptík podelím:
1000 g hladkej múky (obyčajnej T 650)
1 fľaša 10 st. piva
2 ČL (čajové lyžičky) rasce
3 ČL soli
2 dl mlieka
42 g droždia
1 kocka cukru
Z vlažného mlieka, droždia, cukru a trošku múky urobíme kvások, ktorý necháme vykysnúť. Medzitým si pripravíme múku, premiešame v nej soľ a rascu, pridáme vlažné pivo a napokon pridáme vykysnutý kvások. Cesto dobre vypracujeme, prikryjeme obrúskom a necháme asi 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Potom cesto rozdelíme podľa toho, koľko bochníkov chceme mať (môžeme urobiť jeden veľký bochník, 2 menšie, alebo tri - tak to robievam ja). Spracujeme na úhľadné bochníky a uložíme na vymastený plech. Na plechu necháme ešte asi 20-25 minút kysnúť, potom pečieme 10 minút v rúre vyhriatej na 220 stupňov, potom teplotu znížime na 180 st. a pečieme ešte asi 40 minút (záleží to od konkrétnej rúry). Počas pečenia (keď už chlieb chytá tmavú kôrku) môžeme potrieť 2-3 krát slanou vodou.
Sári, múku môžeš použiť takú, aká vyhovuje Tebe, môžeš použiť i viac druhov, avšak to konečné množstvo by malo byť 1000 g.
Dakujem velmi pekne za receptik
ja robievam s var. zemiakmi ale tento vyzera mnamkovo tento tyžden vyskušam

Ešte som zabudla napísať, že do cesta môžeš okrem rasce pridať aj ľanové, sézamové, slnečnicové či iné semienka, podľa toho, čo Ti chutí

Martuška, ďakujem. Chlebík je supeéééér.

Janko, som rada, že chutí aj Vám

fíha,marti ty si ale šikulka chlebík vyzerá,mňam veru by som si dala taký chrumkavučký voňavý

Eli, veď si urob výlet na západ a príď, neboj, ešte sa Ti ujde

vyzerá lepšie ako z pekárne a určite je aj dobrý.Aj ja si chcem šplhnúť u svojho vnúčika ,tak sa s nama podeľ ako na to
Ďakujem babuľky, Danuš, recept som už pridala

Aj ja si ho ukladám, určite vyskúšam. vďaka, Martuška
Aj ja som si dovolila skopírovať receptík, chlebík vyzerá náramne, tak čerstvo, chrumkavo, hmmmmmm
určite vyskúšam 
Aj ja som si recept vytlačila, vyskúšam, ďakujem Martuška

Ďakujem babuľky, ako som už napísala, recept je starý takmer 40-rokov, odskúšala som už množstvo receptov na chlebík, no k tomuto sa veľmi rada vraciam, chutí nám

všedko Ti pod rukami rozkvitá,si úžasne šikovná.

Ďakujem za receptík Martuška.Z pivom som ešte nerobila.Vyskúšam.

taaaaaka slina mi visi
vyzera vyborne, dala by som si
ja uz par rokov robim tiez svoj domaci chlieb, priznam sa, ze iny uz ani nekupujeme...robim ho ale v pekarnicke a recept je skvely, lebo tam neide ziaden cukor, mlieko, ani tuk - 350 ml vody, pol balicka suseneho drozia, 540 g muky /ja davam polovicu zitnej celozrnnej a polovicu bielej hladkej/, lyzicka soli, rasca, cierne korenie a to je vsetko - len nasypat a zapnut strojcek
a chlebik je velmi chutny, zdravy a vydrzi zabaleny len v utierke...ako sa starych cias, ziadne umelohmotne sacky 
Ďakujem babuľky
, Ľubka, ďakujem za receptík. Aj ja som piekla určitú dobu v pekárničke, vyskúšala som množstvo receptov, no občas sa mi stalo, že chlebík nebol taký nadýchaný, akoby som si priala (naopak, bol akoby spľasnutý). Tak som sa vrátila ku klasike. Tvoj receptík určite vyskúšam, ešte raz vďaka zaň.

vyzerá fantasticky
určite vyskúšam obidva receptíky
Ďakujem

Marcelka, som veľmi rada, že Ťa po straaaaašne dlhej dobe vidím na stránke

snáď sa už všetko dostane do starých koľají...
Marcelka, ja som sa tiež potešila, že si sa objavila

Verím, že všetko bude opäť ok a Ty si nájdeš čas aj na kvetinky

po ňom sa určite len tak zaprášilo
šikovná gazdiná

Ďakujem Anie, naozaj, doslova sa po ňom zaprášilo, a ďakujem za kompliment, Ty si však tiež úžasná gazdinka

mňam ten vyzerá úžasne

Martulka,čo mi to robíííš,slintám tu po klávesnici(držím už zase diétu,ble
),domáci chlebík som veru dávno nemala to je iná káva ako kupovaný
Keď som bola malá,maminka piekla chlieb každú sobotu a ešte aj všetkým urobila taký mini do ruky,mňam,voňal celý dom
Bolo to ešte za čias komoušov,vtedy mal chlieb takú divnú,kyslastú vôňu
,o to viac nám voňal maminkin

Martuška, teda slina mi tečie z "huby"
, dala by som si, mňam 
Vyzerajú krásne
dala by som si

Vyzerá výborne,
iste aj tak chutí
