Najradšej by som predala celú úrodu z tohoto stromu, lebo neviem, čo s nimi.Sirup robievam z čiernych ríbezlí, ten je najobľúbenejší, lekvár z nich mi nechutí ....

Komentáre
Peťka, teraz ešte nie sú zrelé, ale o pár dní stmavnú, zmäknú a pomaly začnú padať na zem.Keď sú mäkké, sú celkom chutné aj v surovom stave. Zavariť som neskúšala, neviem, aké to môže byť, možno niekto to už skúšal a napíše. Kôstka je dosť veľká.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
čítala som že zrejú v septembri-októbri, tak preto sa pýtam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Opýtaj sa pána Schustera, ten je odborník na drienkovicu!
Ale úrodu máš neskutočne dobrú!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Veď presne na to som myslela, či si niekto nechce napáliť drienkovicu. Lenže na to je zase tých drienok málo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Veď presne na to som myslela, či si niekto nechce napáliť drienkovicu. Lenže na to je zase tých drienok málo.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
vsak nemusis mat hned 100 litrov
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
O drienkovicu nemám záujem, nemal by ju kto vypiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
A to je taký problém priniesť na koštovku na stretko do Mlyňan? Pri dobrej účasti, /ako v máji/, by sa možno ušlo po kalíšku každému a bolo by "vymaľované"!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Nepoznam toto ovocie, ako to vypada, u nas to nerastie ani som to nevidela ale ked sa z toho robi drienkovica- podobne ako slivovica- to musi byt dobre
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja som kedysi jedla lekvár, bol vynikajúci, ale že vraj je s tým veľká papračka, oddeľovanie od kôstok je veľmi zdĺhavé.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
No ani kompot nie je zložitý:
Príprava nálevu: V 1 litri teplej vody rozpustíme 0,6 až 0,8 kg kryštálového cukru.
Drienky umyjeme, plníme do pohárov, pri plnení trasieme pohárom aby sa ich vošlo čo najviac. Potom ich zalejeme pripraveným cukorným roztokom, uzavrieme viečkom a sterilizujeme 15-20 minút pri teplote 85 o C. Vychladnuté uskladníme na tmavom a chladnom mieste. Odporúčame použiť na kompóty plody drienky v zmesi s inými druhmi ovocia.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Babetka, ďakujem, asi to tento rok vyskúšam. Robila som sirup aj lekvár, nechutilo mi to veľmi, vždy som dala prednosť nejakému inému - marhule, černice, maliny, ríbezle.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
No Ludmilka, treba zorganizovať drienkovú žatvu, hodíme do nejakého destiláka a na stretkách bude zase veselšie a aj zdravšie, matthiew7 nás napojí bylinkovými čajíkmi a komu sa nálada nezlepší, vyšší level bude driekovica/videli sme u Šusterovcov/. A svet bude ešte krajší a zakvitnutejší.
A ako si vlastne k tomu stromu, či kríčku prišla?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Helenka, dostala som malý stromček od synovca. U nás rástli tieto stromy za dedinou, kde sme sa chodili ako deti hrávať, a keď sme boli hladní, tak sme sa najedli drienok....
Aj teraz si na nich rada pochutím, ale stromček podrástol a každý rok je na ňom bohatá úroda, ktorá končí pod stromom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
lekvár, zavariť
kedy sa vlastne dajú použiť, neviem či až po mrazoch alebo nie? chcem skúsiť tento rok experiment 