reklama

kým klíčia semienka...

Pridal/a dada dňa 04. 02. 2014 - 22:17

...smažila som fánky, veď sú fašiangy. Teraz ležím s angínou, ale len čo vstanem, plánujem opäť smažiť šišky. U nás klasika - všetko tradičné Mrkám

kým klíčia semienka..., Moja tvorba, dada, 1

reklama



Komentáre

Na fánkach milujem,ak sú vyváľané v cukre,kde je pridaný aj vanilkový-to je tak božská vôňa,keď sú čerstvé!!! Zlomené srdce

Ja som dnes taká žravá a tu dnes všetci všakovaké dobroty ponúkate Prekvapenie , fánky milujem Úsmev

sisa111, St, 05. 02. 2014 - 12:58

Gabika, je to taká sladučká, nezdravá dobrota. Radšej ich nerob, lebo popapáte všetko na posedenie Chichocem sa
Od čoho je odvodený názov,to netuším. Na Slovensku to je tradičná mlsnota počas fašiang.
Receptov je na ne veľa, ja mám tento Je dosť starý, ale podľa mňa dobrý.
400g polohrubej múky
50g masla
štipka soli
2 žĺtky
25g práškového cukru
1čl vanilkového cukru
4čl prášku do pečiva
1pl rumu
5pl kyslej smotany
práškový a vanilkový cukor na posypanie

Preosiatu múku premiešame s rozdrveným maslom, pridáme soľ,žĺtky, práškový aj vanilkový cukor, prášok do pečiva, rum, smotanu a vymiesime cesto, ktoré prikryjeme, a necháme postáť 30 minút. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2mm, povykrajujeme obdĺžniky, ktoré v strede 2 až 3 razy narežeme a vypražíme vo väčšom množstve rozohriateho tuku. Hotové fánky necháme odkvapkať a vyváľame v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým.

Je mi to jasný ..... u nás se papkají jenom tyhle nezdravé dobroty - chachaaa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe Chichocem sa
Díky za recept Bozkávam Objímam Bozkávam

Chachaa Váľam sa od smiechu po podlahe Veľký úsmev Chichocem sa ty máš dost Chichocem sa Veľký úsmev Váľam sa od smiechu po podlahe
Už jsem to četla u jinýho článku od Jana - to musím taky vyzkoušet Úsmev

sisa111, St, 05. 02. 2014 - 12:47

mňam,mňam. tak toto som nejedla už zopár rôčkov- minimálne 10.
Ale také chute si mi narobila, že sa budem musieť do nich pustiť aj ja.

dada, St, 05. 02. 2014 - 15:23

Ja som použila recept z kuchárskej knihy z r. 1952. Je jednoduchší a výsledok vynikajúci.
250 g polohr. múky
5 g tuku (dala som domácu masť)
2 žĺtka
1 celé vajce
2 PL rumu
citrónová kôra (ja som nedala)
šťava z 1/2 citróna
2 PL práš. cukru
štipka soli
Všetko zmiešať, dobre vymiesiť, aby bolo cesto hladké a podobné ako na
rezance. Vyvaľkať ako na rezance a radielkom vykrajovať štvorce v strede
prekrojené. Tak to robím ja. Hneď vysmážam v oleji a ešte vlažné obalím v cukre zmiešaným s vanil. cukrom. Sú výborné, krehunké. Dobrú chuť! Vyplazený jazyk

Ljuba, St, 05. 02. 2014 - 15:43

U nás sa robia zarábané s bielym vínom,alebo pivom.Len sú troška pracnejšie,ukladajú sa ako lístkové cesto.Aspoň 3x. Úsmev Úsmev Úsmev

Emma, St, 05. 02. 2014 - 16:56

U nás sa nerobia Smútok ale chutí si mi narobila Úsmev Prajem skoré uzdravenie Zlomené srdce

dada, St, 05. 02. 2014 - 19:15

Pre Gabiku (gabrilina)aj ostatné
Niekde som sa dočítala, prečo sa fánky volajú "fánky"? Je to odvodené od slova "fašiangy" tie práve prebiehajú. V čechách je to masopust. Tak nejak. Výraz pochádza s nemčiny. Preto sa v tom fašiangovom období pripravujú rôzne recepty na fánky, šišky a podobne Úsmev Torta

Ja som zasa zistila u kamošky, že fánky sú Božie milosti, tak to volajú oni.

dada, St, 05. 02. 2014 - 21:52

ˇAno, je to pravda - pri recepte bolo tiež napísané "božie milosti", ale aj to súvisí s fašiangom Bozkávam naši predkovia by to vedeli najlepšie vysvetliť, ale asi sa to dozvieme až keď sa s nimi stretneme Mrkám

LubaArt, Št, 06. 02. 2014 - 22:02

fanky ma velmi rada, mnam Zlomené srdce ktovie, preco sa hudobny styl vola podla slovenskeho tradicneho jedla??? Chichocem sa


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama