...smažila som fánky, veď sú fašiangy. Teraz ležím s angínou, ale len čo vstanem, plánujem opäť smažiť šišky. U nás klasika - všetko tradičné

Komentáre
Veď sú aj s vanilkou,ponúkni sa
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ďalšia, čo vypeká
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja som dnes taká žravá a tu dnes všetci všakovaké dobroty ponúkate , fánky milujem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mňamky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
A co to znamená "fánky" ????
Z čeho to je ???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Gabika, je to taká sladučká, nezdravá dobrota. Radšej ich nerob, lebo popapáte všetko na posedenie
Od čoho je odvodený názov,to netuším. Na Slovensku to je tradičná mlsnota počas fašiang.
Receptov je na ne veľa, ja mám tento Je dosť starý, ale podľa mňa dobrý.
400g polohrubej múky
50g masla
štipka soli
2 žĺtky
25g práškového cukru
1čl vanilkového cukru
4čl prášku do pečiva
1pl rumu
5pl kyslej smotany
práškový a vanilkový cukor na posypanie
Preosiatu múku premiešame s rozdrveným maslom, pridáme soľ,žĺtky, práškový aj vanilkový cukor, prášok do pečiva, rum, smotanu a vymiesime cesto, ktoré prikryjeme, a necháme postáť 30 minút. Potom rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 2mm, povykrajujeme obdĺžniky, ktoré v strede 2 až 3 razy narežeme a vypražíme vo väčšom množstve rozohriateho tuku. Hotové fánky necháme odkvapkať a vyváľame v práškovom cukre zmiešaným s vanilkovým.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Je mi to jasný ..... u nás se papkají jenom tyhle nezdravé dobroty - chachaaa
Díky za recept
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
mňam
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
žeby??!?! : http://www.youtube.com/watch?v=vsx-OcXQXdI
Ale nie,ja neviem,je to asi tradičný-starobylý názov.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Chachaa
ty máš dost
Už jsem to četla u jinýho článku od Jana - to musím taky vyzkoušet
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
mňam,mňam. tak toto som nejedla už zopár rôčkov- minimálne 10.
Ale také chute si mi narobila, že sa budem musieť do nich pustiť aj ja.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja som použila recept z kuchárskej knihy z r. 1952. Je jednoduchší a výsledok vynikajúci.
250 g polohr. múky
5 g tuku (dala som domácu masť)
2 žĺtka
1 celé vajce
2 PL rumu
citrónová kôra (ja som nedala)
šťava z 1/2 citróna
2 PL práš. cukru
štipka soli
Všetko zmiešať, dobre vymiesiť, aby bolo cesto hladké a podobné ako na
rezance. Vyvaľkať ako na rezance a radielkom vykrajovať štvorce v strede
prekrojené. Tak to robím ja. Hneď vysmážam v oleji a ešte vlažné obalím v cukre zmiešaným s vanil. cukrom. Sú výborné, krehunké. Dobrú chuť!
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
U nás sa robia zarábané s bielym vínom,alebo pivom.Len sú troška pracnejšie,ukladajú sa ako lístkové cesto.Aspoň 3x.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
aj u nás sa prekladajú, ako lístkové
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
U nás sa nerobia ale chutí si mi narobila
Prajem skoré uzdravenie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Pre Gabiku (gabrilina)aj ostatné
Niekde som sa dočítala, prečo sa fánky volajú "fánky"? Je to odvodené od slova "fašiangy" tie práve prebiehajú. V čechách je to masopust. Tak nejak. Výraz pochádza s nemčiny. Preto sa v tom fašiangovom období pripravujú rôzne recepty na fánky, šišky a podobne
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja som zasa zistila u kamošky, že fánky sú Božie milosti, tak to volajú oni.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Soni(dada) ....... moc ti děkuju za vysvětlení
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Rado sa stalo Gábinka
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ˇAno, je to pravda - pri recepte bolo tiež napísané "božie milosti", ale aj to súvisí s fašiangom naši predkovia by to vedeli najlepšie vysvetliť, ale asi sa to dozvieme až keď sa s nimi stretneme
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
fanky ma velmi rada, mnam ktovie, preco sa hudobny styl vola podla slovenskeho tradicneho jedla???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Na fánkach milujem,ak sú vyváľané v cukre,kde je pridaný aj vanilkový-to je tak božská vôňa,keď sú čerstvé!!!