reklama

Mišpuľa


reklama

Dievčatá a chlapci, dostala som Mišpuľu a má zaujímavú kôstku. Tri kusy v jednom ovocí. Vie mi niekto poradiť, či by sa z nich nedali vypestovať stromčeky? Ďakujem!


reklama



Vobec to nie je tazke, kostky klicia spolahlivo. Mispul je niekolko druhov, sadenie je ale rovnake, ale len mespilus germanica je hned v prvom roku mrazuvzdorna. Ocisti kostky od duziny a daj ich do beznej zeminy pre balkonovky, mierne prikry vrstvou hliny a potom prikry foliou. Pri teplote okolo 18-20 stupnov by ti mala behom mesiaca vyklicit.

rosalka, Po, 12. 05. 2014 - 15:38

Ďakujem, vyskúšam. Ale neviem, či je to "germanica".

Nemas nahodou fotku toho plodu? Alebo si vygoogli, mozno tak zistis, aky druh to mas.

To mas rastlinu alebo iba plody? Pokial viem, tak plody zreju v oktobri, ale v tomto case su neni este chutne, lebo maju horku chut. Az po mraze a skoro ked zacinaju hnit, sa daju jest. Oblubene su v juzanskych krajinach, ja som ich tam viackrat videla na roznych trhoch. Mne osobne je ale chutnejsi mispulnik japonsky (eriobotrya japonica).

rosalka, Ut, 13. 05. 2014 - 15:44

Mám iba plody. Nie sú veľmi sladké, sú kyslasté, to znamená, že nie sú zrelé? Mám ich nechať voľne dozrieť?

Hihi, nezrele mispule su nejedle, ked do nej zakusnes, tak ti strpnu zuby, horsie ako pri reberbore. Ked su zrele, tak maju taku mierne vinovu chut aj vonu. Nie su sladke, skor sladko-kysle. Zrela duzina je hnedasta.

rosalka, Ut, 13. 05. 2014 - 20:04

Takto vyzerá, dužina je oranžová a je sladkokyslá.

No tak sme jej spolocnymi silami meno nasli, je to ta druha, mispulnik japonsky :)/ Eriobotrya japonica. Kostky v kazdom pripade zasad, len lahko prikry zeminou a navrch foliu, su to velmi pekne rastlinky, aspon ja ich mam rada. Tvoja mispula je zrela, mozes ju rovno zjest Áno Su to oblubene plody nielen u Talianov,ale ja som ich casto videla aj v Turecku.

Hej, ale to sa musis obrnit trpezlivostou, najskor za 5-6 rokov. Prve roky prezimuj stromcek bez mrazu, neskor sa da vysadit v zahrade. V obchodoch je ju dostat pod menom loquat, nespola...

púpava, Ut, 13. 05. 2014 - 07:36

Nuž veru ja sama túžim po mišpuli, ale ona predsa miluje mraz a preto rozmýšľam ako môže mať teraz už také veľké a zrelé plody.
Plumeria, prosím ťa ona je šlachtená a strom ma také isté plody ako materská rastlina?

Ja momentalne ziadnu mispulu nemam, myslis, ci je zastepena? Ked ano, tak potom by mala mat ta navrublovana rastlina vlastnosti tej uslachtilej. Casto som uz ale videla, kedy prevazil podpnik a zacal nanovo rast. Nie som odbornik, dufam, ze som to dobre popisala :)

púpava, Ut, 13. 05. 2014 - 13:01

Ja neviem zrejme to trochu inak sortirujem, ale takto to hovoril môj otec a chodil celej dedine štepiť stromky. Šľachtená je dobrá po materskej rastline bez očkovania teda vrubľovania. Vyrastá z koreňov matičnej rastliny. My ešte mame takú višňu, orech a jednú hrušku. Vrubľované vraj nikdy nebudú ako matičné stromy, treba ich očkovať.
Preto som sa pýtala na tu mišpuľu či aj ona si uchováva hodnoty ako jej matičná rastlina, teda ak vyrastie pri starej mišpuli mladý stromček či bude taký isty po chuťovej stránke.

Neviem, moze byt, nevyznam sa v pojmoch, hlavna vec, ze sa vsetko podari tak ako ma. Chichocem sa Mozno by mne, mestskemu decku, vedel niekto vysvetlit slova ako: stepenie, vrublovanie, okulacia atd.

"Štepenie" je viac-menej ľudový názov pre vrúbľovanie i očkovanie. Očkovanie je "vkladanie" "spiaceho" očka-púčiku pod kôru podpníka (musia to byť samozrejme príbuzné druhy),po zrastení a prezimovaní vyraší nový konárik,ktorý je nositeľom vlastností žiadaného ušľachtilého druhu-kultivaru.Po čase sa odstrihne "planá"časť a nechá sa ďalej rásť len žiadaná ušľachtilá časť. Podpník býva väčšinou "planý",semenáč daného druhu,prípadne namnožený "podpníkový kultivar".
Vrúbľovanie je podobná operácia,len sa nechajú takto zrásť nie púčiky pod kôrou,ale celý kus konáriku s 3-4 očkami,buďto na rovnako hrubý konárik,alebo aj za kôru zrezaného hrubého konára.Je mierne menšia ujateľnosť,ale rýchlejšie po ujatí máme základ novej korunky.Vrúble (ušľachtilá časť) by mali byť strihané pred vrúbľovaním,aby boli oproti podpníku "pozadu",aby miazgu sýtejšie "nasávali".
Pre predstavu: https://www.google.sk/search?q=vr%C3%BAb%C4%BEovanie+a+o%C4%8Dkovanie&c…

Vdaka za info. Slnko Asi pred mesiacom som to podla navodu od znameho skusila na anone. Bez odbornych slov a zda sa, ze uspesne :)

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama