reklama

Bylinky

Pridal/a lubomiral dňa 12. 05. 2019 - 17:53

Tieto mi spoľahlivo prežívajú zimu, romarín a bazalku dokupujem každý rok. 1. oregano (vedľa malý ligurček, akosi sa mu nedarí) , 2. šalvia (tá len opukáva, zostrihujem ju až do drevitých častí) 3.4. mäta 5. tymián 6. medovka, Ešte levanduľu som nesfotila... Chichocem saAké bylinky ešte pestujete?MrkámKvietok

Bylinky, Liečivé rastliny, lubomiral, 1
Bylinky, Liečivé rastliny, lubomiral, 2
Bylinky, Liečivé rastliny, lubomiral, 3
Bylinky, Liečivé rastliny, lubomiral, 4
Bylinky, Liečivé rastliny, lubomiral, 5
Bylinky, Liečivé rastliny, lubomiral, 6

reklama



Komentáre

Milujem bylinky, Ľubka máš ich úžasné. Ja mám šalviu, medovku, kari, mätu, harmanček, teraz aj kolovú palinu, bazalku a nechtík. Púpavu teraz tiež využívam - robila som sirup a olej.

Aj ja ich mám rada, celoročne zbieram a suším na čajíkyKvietok... sirup teraz idem robiť žihľavový , ide tam aj trochu púpavových kvetov, je to životabudičový nápojÚsmevÚsmev

A prezradíš recept na žihľavový sirup prosím? A na čo ho využívaš? Že by som tiež skúsila....MrkámKvietokA ešte mám aj majoránku, neskutočná burina, už je tuším všade - spolu s mätou

Jasné, idem ho nájsť, napíšem... je to klasický sirup do vody, na pitie, veľmi osviežujúci. Ja sirupy nekupujem, samá umelina a farbivo, toto je niečo inéÚsmev

Tu je recept, žihľava by mala byť mladá, nekvitnúca, môžu byť vrcholky, nie hrubé stonky.

Ďakujem ĽubkaSrdce hneď zajtra idem zbierať žihľavu aj púpavy. Len či máme 100 rastliniek....možno už cestou z roboty začnem zbierať, aspoň že chodím pešoChichocem sa

Tak Ľubka už to "kvasí", na zelenú žihľavu a žltú púpavu to má zvláštnu farbu - takú bordovočervenú, ale peknú. Strašne som zvedavá na chuť lebo aj vôňu to má príjemnú, takú ovocno-bylinkovú.

Ľubka sirup je hotový a môžem povedať že ako fantasticky vonia a vyzerá tak aj chutí. Svieži, chutný a zdravý. Asi ho budem robiť častejšie, žihľavu nasuším a púpava bude kvitnúť ešte dlllllho. Ďakujem za inšpiráciu a dobrý receptíkSrdceSrdce

Som radaSlnkoKvietok, u nás je veľmi obľúbený a určite je aj zdravý, veď benefity žihľavy na organizmus sú potvrdenéÚsmev... trochu urobí svoje placebo efektChichocem sa, ale aj tak je chutný a zdravýÚsmev... ja sa k nemu neviem kedy dostanem, už dva dni leje, fučí, nedá sa vyjsť von, na okolitých kopcoch sneh...

Ja som včera tiež len narýchlo vybehla keď akurát nepršalo. Ale sirup je dobrý a to je hlavné. Celý večer sa  nalievam vodou so sirupom. Syn tiež bylinky miluje a muž to nejako vydržíMrkám Trošku placeba neuškodíChichocem saMrkám Pripájam foto môjho výtvoru, túto fľašku beriem do práce na ochutnávku.

Nazbierala som ešte žihľavu kým nekvitne a dala zamraziť, na sirup to asi bude lepšie ako usušiť. Už som kadečo mrazila ale žihľavu ešte nieChichocem saChichocem sa púpavy bude dosť, to sa bude riešiť priebežne. Určite ho ešte spravím.

super recept Tlieskamzajtra idem na toMrkám ďakujem  Lubi ligurčeku mám dosť, pridám do zoznamu?

No, ak máš z čoho odkopať, poteším sa, ten môj akosi len živorí...KvietokSlnko

je na zoznameMrkám, mám ho na fotke záhonček sa zapája posledná fotka

púpava, St, 15. 05. 2019 - 21:43

Ja používam veľmi málo z byliniek ale pestujem. Tymian, oregano, potom taký panašovaný tymian, mätu, šalviu, cesnakovú trávu, pažitku, colovú palinu a tiež mám nejakú mätu palinu. Medovku ale tu vytrhávam kde idem. Ja som robila tento rok žihľavový, púpavový a zadušníkový sirup. Nalievam sa každý deň či už sladím v zimnom čase čaj alebo s vodou. No samozrejme že mám aj niekoľko levandule ale sirup mám ešte od minulého roku. Skúsila som sirup z fialky, ja neviem či u nás rastú iné fialky ale nie je ani voňavý a ani chuť žiadna nie je, je to  akoby iba cukrova voda, takže ma sklamal. Slez maurský považujem za bylinku ako nechtik. Naložila som orgovanový olej a to mi pripomenulo že už som mala dať druhé kvietky. Mám urobený olej z aksamietnice ale aj z púpalky. V zime som bola pár krát vyberať spod snehu zbehovec a varila som odvar a veru mám pocit že mi to pomohlo ked som mala problémy s prieduškami a ľadvinami. Nestihla som skúsiť hosty ako chutia a tak sa teším že aspoň ochutnám ľaliovkové puky a osmahnem si ich na panvici, vraj sú úžasné. Aha, mám aj medvedí cesnak ale nikdy z neho nič nerobím, ja ho nemôžem a ani mi nechutí a tak si rastie, petržlenová vňaťka je pre mňa základ. Znovu som zasadila ligurček, ktorý nemám rada lebo je veľmi aromatický, zo šalvie mám rada čaj, len ten sa nemôže často piť.

Teda ja len oči otváram, fialkový sirup, orgovánový olej, osmahnuté ľaliovkové puky....naozaj sa hlboko skláňam pred takýmito znalosťami a chuťou skúšať a bádať. Ja som tuším ešte 100 rokov za opicamiChichocem saChichocem sa

pripájam sa, tiež som len oči očila, ako som to všetko čítalaPrekvapenie 


reklama

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama