Tieto mi spoľahlivo prežívajú zimu, romarín a bazalku dokupujem každý rok. 1. oregano (vedľa malý ligurček, akosi sa mu nedarí) , 2. šalvia (tá len opukáva, zostrihujem ju až do drevitých častí) 3.4. mäta 5. tymián 6. medovka, Ešte levanduľu som nesfotila... Aké bylinky ešte pestujete?






reklama
reklama
Komentáre
Aj ja ich mám rada, celoročne zbieram a suším na čajíky
... sirup teraz idem robiť žihľavový , ide tam aj trochu púpavových kvetov, je to životabudičový nápoj

A prezradíš recept na žihľavový sirup prosím? A na čo ho využívaš? Že by som tiež skúsila....
A ešte mám aj majoránku, neskutočná burina, už je tuším všade - spolu s mätou
Jasné, idem ho nájsť, napíšem... je to klasický sirup do vody, na pitie, veľmi osviežujúci. Ja sirupy nekupujem, samá umelina a farbivo, toto je niečo iné
Tu je recept, žihľava by mala byť mladá, nekvitnúca, môžu byť vrcholky, nie hrubé stonky.
Ďakujem Ľubka
hneď zajtra idem zbierať žihľavu aj púpavy. Len či máme 100 rastliniek....možno už cestou z roboty začnem zbierať, aspoň že chodím pešo
Nie je začo, potom napíš či
chutil
Tak Ľubka už to "kvasí", na zelenú žihľavu a žltú púpavu to má zvláštnu farbu - takú bordovočervenú, ale peknú. Strašne som zvedavá na chuť lebo aj vôňu to má príjemnú, takú ovocno-bylinkovú.
Ľubka sirup je hotový a môžem povedať že ako fantasticky vonia a vyzerá tak aj chutí. Svieži, chutný a zdravý. Asi ho budem robiť častejšie, žihľavu nasuším a púpava bude kvitnúť ešte dlllllho. Ďakujem za inšpiráciu a dobrý receptík

Som rada
, u nás je veľmi obľúbený a určite je aj zdravý, veď benefity žihľavy na organizmus sú potvrdené
... trochu urobí svoje placebo efekt
, ale aj tak je chutný a zdravý
... ja sa k nemu neviem kedy dostanem, už dva dni leje, fučí, nedá sa vyjsť von, na okolitých kopcoch sneh...
tak aj v práci chutil

Tak to som rada


Nazbierala som ešte žihľavu kým nekvitne a dala zamraziť, na sirup to asi bude lepšie ako usušiť. Už som kadečo mrazila ale žihľavu ešte nie
púpavy bude dosť, to sa bude riešiť priebežne. Určite ho ešte spravím.
super recept
zajtra idem na to
ďakujem Lubi ligurčeku mám dosť, pridám do zoznamu?
No, ak máš z čoho odkopať, poteším sa, ten môj akosi len živorí...

je na zozname
, mám ho na fotke záhonček sa zapája posledná fotka
Ja používam veľmi málo z byliniek ale pestujem. Tymian, oregano, potom taký panašovaný tymian, mätu, šalviu, cesnakovú trávu, pažitku, colovú palinu a tiež mám nejakú mätu palinu. Medovku ale tu vytrhávam kde idem. Ja som robila tento rok žihľavový, púpavový a zadušníkový sirup. Nalievam sa každý deň či už sladím v zimnom čase čaj alebo s vodou. No samozrejme že mám aj niekoľko levandule ale sirup mám ešte od minulého roku. Skúsila som sirup z fialky, ja neviem či u nás rastú iné fialky ale nie je ani voňavý a ani chuť žiadna nie je, je to akoby iba cukrova voda, takže ma sklamal. Slez maurský považujem za bylinku ako nechtik. Naložila som orgovanový olej a to mi pripomenulo že už som mala dať druhé kvietky. Mám urobený olej z aksamietnice ale aj z púpalky. V zime som bola pár krát vyberať spod snehu zbehovec a varila som odvar a veru mám pocit že mi to pomohlo ked som mala problémy s prieduškami a ľadvinami. Nestihla som skúsiť hosty ako chutia a tak sa teším že aspoň ochutnám ľaliovkové puky a osmahnem si ich na panvici, vraj sú úžasné. Aha, mám aj medvedí cesnak ale nikdy z neho nič nerobím, ja ho nemôžem a ani mi nechutí a tak si rastie, petržlenová vňaťka je pre mňa základ. Znovu som zasadila ligurček, ktorý nemám rada lebo je veľmi aromatický, zo šalvie mám rada čaj, len ten sa nemôže často piť.
Teda ja len oči otváram, fialkový sirup, orgovánový olej, osmahnuté ľaliovkové puky....naozaj sa hlboko skláňam pred takýmito znalosťami a chuťou skúšať a bádať. Ja som tuším ešte 100 rokov za opicami

pripájam sa, tiež som len oči očila, ako som to všetko čítala