...budeme piecť makovníky, štrúdle a samozrejme slýže a šúľance s makom... mňam, mňam...
Komentáre
vyborne.a ked budes chcet dam ti velmi dobry recept.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Tunde, budem len rada a pošli ešte dnes ak môžeš. Ja mám rada všetky koláče a zákusky s makom. Zajtra môžem vyskúšať.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Aj ja chcem recept na nedeľu
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Máš ho habadej snáď aj na vianoce na štedrák,alebo skladanik ak to poznáš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Poznám štedrák, ale ten skladaník nepoznám. AKý je to koláč?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dadi neviem či to poznáš,ale vo vedlajšej dedine v Solčanoch to robia aj ako svadobný koláč.Plnky sa robia ako na štedrák,len 1.plnka je maková,2.orechová,a do mriežok sa striedavo dáva zdobítkom tvaroh a slívkový lekvár.Fantasticky to vyzerá
,musím pohľadať recept,robievam ho na vianoce
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Danielka, buď tak dobrá a nájdi ten recept. Ja som niečo podobné asi aj videla, ale potrebujem postup.Pošli mi ho prosím ťa k tomuto obrázku. Vyskúšam recepty, ktoré mi tu ponúkate. Ja rada aj pečiem také klasické domáce koláče. Občas aj zákusky, hlavne na sviatky. Ďakujem za recepty, ktoré ste mi sem poslali. Aj tebe Silvinka a tunde.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
56dk hladkej muky 21dk masla,6 dk praskoveho cukru, 1dk kvasnic, 2dc mlieka,1 vajco namazanie kolaca.pekne hladke cesto spravyme, rozdelyme na 4 kusi a dame do chladnicky na pol hodinu.plka 25dk maku,25dk cukru ,2lyzyce medu, 1 lyzyca marhulovehu dzemu, 5dk hrozienok, 1dc mlieka,struhana kvora z citrona. toto sa uvary a ked je huste mozes naliat este trocha ml eka. toto je plnka iba do dvoch kolacov, lebo do ostatnych dame to iste le sorechami.a ta plka musi bit studena.naplnis kolaciky / oni budu take tenucke/ a natres svajickom. a tuje to zaujimave lebo cim viac natieras a cim dlhsie ti to stoji vcladnicke tim to bude mramorovitejsie a leskle . a pret pecenim svydlickok popichat. a som zvedava co povies.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Tunkde, veľmi pekne ďakujem za recept. Musí byť naozaj strááášne dobrý. samé dobroy tam idú. No určite ho vyskúšam a potom dám vedieť, ako chutil. Ešte raz ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka a keď napečieš pošleme adresy a Ty pošleš koštovku. Už mi od Teba kvitne aj červený muškát a je veľmi pekný.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Emka, dlho si tu nebola. Asi ste tvrdo pracovali.Čo? No a ten mak? My sme celá rodina maková.
Toto možno ledva vystačí na celý rok.
Keby sme spravili stretnutie záhradníčok a kvetináriek, napiekla by som závinov a priniesla. Makovníky majú určite všetky rady.
A s tých muškátikov ešte niektoré nezakvitli? Alebo to sú už všetky?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Nebola som, lebo som mala pokazené PC, preto som sa Ti nemohla ozvať. Muškátiky mám ružové s troškou bieleho a jeden nádherne svietivo červený. Mám z nich radosť. A pozri si fotku čo som dala teraz , aby si videla ako mi rozkvituje lidlak čo zhodil všetky puky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ten svietivo červený aj mne krásne kvitol, ale pri tých opakovaných dažďoch začal od koreňa černať. Tak som ho chcela zachrániť tým, že som odrezala tri výhonky a posadila. No a môj iniciatívny manžel ich opäť len zalieval a zalieval, až mi odišli aj tie.
Takže ho už nemám. Ale ostali mi ešte nejaké semienka z tej zmesi, takže k roku skúsim opäť posadiť.
Možno sa medzi nimi nájde aj ten svietivo červený.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka môžem Ti z neho zakoreniť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Jéj, Emka, budeš tak dobrá.
No vidíš ako som napokon dopadla. Ty mi budeš zakoreňovať, čo mne môj manžel pokazil.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Budem rada keď sa mi podarí a pošlem Ti ho aj s tým z Čiech čo som Ti sľúbila .
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Emka, budem veľmi rada. Je pekné, že myslíš na mňa. Teším sa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
toľko gramatických chýb, no mne by asi ani ten koláč nechutil, keby bol robený podľa receptu s toľkými chybami
až sa to zle číta
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dadka poslal som ti aj ja neake receptiky
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
tooolko maku, to bude štrúdle
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mala si poslať fotku rozkvitnutého lánu, lebo toľko ho asi bolo, že ? Mak je krásny rozkvitnutý.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dominika, budeš prekvapená, ale bola to plocha asi ako priemerná veľkosť kancelárie - 4x4 m. Mali sme ho v našej záhrade. Odfotený mám iba detail kvetu v mojich obrázkoch. Bol taký fialový, nie ten klasický bielo-ružový.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ja sa snazym,aked sa ti to nepaci nemusis to ani citat ani piect.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
to je dobré že sa snažíš , tak miesto y /ypsilonu/kde ho píšeš, dávaj mäkké i,trošku sa to potom vylepší-nie každy ovláda pravopis, ale aspon to je super
, že sa to snažiš napraviť
a nabuduce sa už tešíme na tvoju snahu
neber to v zlom, sme tu všetci partia ,ktorá to pochopí a navzájom sa tolerujeme
ten receptík zaujal aj mna a bolo by dobré keby si aj foto poslala ak môžeš
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
pridem na rezance s makom
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Janko, zmeškal si, už boli v sobotu. Ale ešte budú, dám ti vedieť a potom prídeš. Veď si len toť za rohom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ale hadam nie zo vsetkeho maku?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ale,ty si tiež taký srandista. Veď by si zaspal ako šípová ruženka na sto rokov.
A potom, kto by ťa prebudil? Nejaká víla z modelingu?
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ved zaspat v takej nejakej peknej zahrade ako su aj tu vyfotene,preco nie
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
A kde boli tí hašišáci, mne oberú zelené makovice a robia si z toho voľáke svinstvo. Takže "makohovník" mám už dávno niekde vyšňupaný.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ellys, my sme ho tento rok mali v roku záhrady, takže ani susedia naň dobre nevydeli. No a vydaril sa.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Téda,ja som chcela robiť makové šúľance a maku som nemala.Deti sa aj zalizovali že by si dali,som im povedala kde majú makúúú,ale nebolo im to nič platné.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka ten mak je nádherný, prosím ťa na siatie si použila nejaký špeciálny mak na sejbu, alebo ten čo dostať v potravinách? Ja tiež plánujem, že na budúci rok vysejem mak na miesto kde sú teraz zemiaky, lebo máme radi makovníky aj rezance a štrúdle dokonca ho občas dávam aj do palaciniek.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Fidorka, mak sme siali vo februári do blata (keď bolo mokro po snehu) a dávali sme do zeme normálne kúpený v obchode. Veď každý mak aj ź obchodu má svoju klíčivosť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďakujem Dadka, dúfam že na budúci rok sa aj budem môcť pochváliť takou úrodou maku ako máš ty.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Chcem sa len spýtať,či ten mak uskladňuješ takto v pohároch.Lebo nikdy neviem,ako ho najlepšie uskladniť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Zdenkab, ako vidíš, tak ho nechám až kým ho neminieme. Dobré je dať mak aj na niekoľko dní (3-4) do mrazáku, aby sa nechytili do neho také malé pavučinky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ďakujem za radu,vyskúšam.Ja mak nepestujem,ale kúpila som ho na trhu.My zbožňujeme aj makové lokše.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka,tak tu je ten slubený recept na solčiansky skladaník:potrebujeme:1 kg polohrubej výber.múky,1 l mlieka,5 vajec,1 vanilka,1 kocka droždia,citr.kora,3 ks 125g masla,olej,rum,1 1/2práš.cukru,4 lyžice kryšt.cukru,sol
plnka:1/2kg maku,1/2kg orechov,1/2kg tvarohu,1/2kg sliv.lekváru.
Postup:urobiť kvások/mlieko,droždie,cukor,soľ/Do misky dáme muku,mlieko podla potreby,4 lyž.kr.cukru,soľ,4 žltky,vanilku,citr.koru,2 ks masla,ak treba trochu oleja.Cesto spracujeme a nechame nakysnúť,2x premiesime.Urobíme 4 bochniky a necháme pokysnúť.1.bochník vyvalkáme a dáme na vymast.plytký plech.Nasypeme naň zmiešaný mak s cukrom,vanilkou,citr.korou a pokvapkáme v mlieku rozpust.maslom a rumom/musí to byť velmi mokre/2.bochník rozvalkáme a dáme na mak.plnku.Dáme zomleté orechy zmiešané s cukrom,citr.korou,vanilkou,taktiež pokvapkáme druhou polovicou mlieka s maslom.Rozvalkáme 3.bochník a dáme na orech.plnku.Zo 4.bochníka si šulame tenké šulky a ukladáme ich najskor vodorovne a potom zvisle do mriežky.Potrieme s vajcom a dáme piecť.Rozmixujeme tvaroh do hladka s trochou cukru.Na upeč.koláč zdobítkom striedavo do mriežok vkladáme tvaroh.plnku a lekvár,ozdobíme ešte hrozienkami.Nakoniec dáme do rúry,aby sa tvaroh trošku zapiekol.Nakoniec posypeme pr.cukrom.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka zaujal ma tvoj recept,ja veľmi rada pečiem a vymyšlam kadejaké dobrotky,trošku mám v tom tvojom recepte chaos,tak sa pýtam:,,,2ks masla to myslíš aké množstvo do toho cesta?? je to vlastne klasické kysnuté cesto?ak je to skladník, rozumiem tomu dobre,že tie cestá -bochniky, ked rozvalkám sa ukladajú na seba-prepečie sa to?pri akej teplote pečieš?...no a to foto by naozaj bolo fajn mať,nech sa aj oči potešia-ja ho teda v sobotu idem urobiť
mieto
torty na narodky bude skladník
dúfam že sa mi podarí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Alinka, 2ks znamená 125 g,cesto je kysnuté,neboj sa tie cestá ked vyvalkáš tak su tenke a plnka ked sa pokropí tiež nie je moc na hrubo.Ukladá sa to na plytký plech tak tie 3 cestá sa v pohode prepeču a mriežky na vrchu tiež.Pečiem ho na 180 st asi 30-35 min.Tento recept mám z novín.Už som si zvykla robiť ho z 2/3 surovín na jeden plech to je akurát. Hladala som aj obrázok,ale na nete som nič nenašla,len taký podobne ozdobený,len ho neviem stiahnuť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ten solcansky skladanik je vyborny kto ho upecie neobanuje treba len vyskusat
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ty ho mas odkial ja som zo solcan a peciem ho trikrat do roka mnam ahoj lenka
LEN PECTE
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Používam velký plytký plech a naň asi 2/3 zo všetkých surovín.Mám to už odskúšané.Okolo kraja plechu,si dávam ešte zvinutý papier na pečenie,aby mi plnka nevytekala.Chcela som ti poslať sj nejaké foto skladaníka,ale som ho nikde nenašla.Prajem dobrú chuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Danielka veľmi pekne ďakujem za recept. Určite ho najbližšie vyskúšam, lebo naši doma majú radi takéto kysnuté koláče. Iba si chcem ešte ujasniť niektoré suroviny v recepte. Ten práškový cukor si myslela 1 1/2 kg? A tvaroh používaš klasický hrudkový - rozmixuješ, alebo tam ide termizovaný tvaroh? Ďakujem.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dadka toho cukru treba ozaj 1 1/2 kg,tvaroh klasický,kocku.Prajem dobru chuť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dady ja robím ten skladaník len na vianoce mám odskúšaný je výborný ja som tiež od "žocharoviec"ako danielka ,ja mám jeden makový koláč a volá sa "koláč lenivej ženy" poznáš to?to zvládne aj málo zdatná
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka,ďakujem za tip, ale poznám koláč lenivej ženy. Už som ho piekla. Inak, ja rada pečiem. Skúšam aj také komplikovanejšie koláče - zákusky. Len nie je vždy dostatok času, aby som toho piekla viacej a častejšie.
A dadi, keď sme už pri tých žocharovciach, tak ja som tiež rodená žochárka.
Bývali sme v Rybanoch. Ale od 10 rokov sme sa presťahovali do BA a keď som sa vydala išla som do Slov. Grobu. A tam som zakotvila. Ale rada spomínam na dectvo strávené na dedine. Bolo tam fajn.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Daduš, tak to sa ti podarilo
s tým makom , tuším tu zavedieme novú tému recepty, čo ty na to
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Mňam to bi boli makové rezance alebo slivkové gule.Až mi tečú sliny.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ak donesieš slivky, môžu byť aj slivkové gule s makom. My tento rok slivky nemáme. Strom sme museli zlikvidovať, lebo ho napadla šárka.
Teraz máme mladú slivôčku, ale kým zarodí, to ešte potrvá.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Baby skladaník robievam aj ja na Vianoce je super je to spoločný recept s midakou, u nás by Vianoce bez toho nemohli byť, môj manžel si tak naň zvykol, a to tu u nás v dedine sa nerobieva,ale keďže pochádzam od Topoľčian tak zavádzam naše zvyky, to musím vziať vždy aj do roboty pre moje baby tie sa idú dožrať
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ani sa nečudujem,ja ked som robila v nemocnici,tak sme skladaniky porovnávali so solčiankami,tak som sa pomaly od nich učila tajomstvá.Solčianske svadby tie sa tiež nemohli zaobisť bez skladaníka.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ja som skladaník robila tento rok prvýkrát, môj muž ho miluje, a keď ho mám na tácke na stole, nikdy mu neodolá, hovorí, že sa na neho ten koláč usmieva a hovorí zjedz si ma, zjedz si ma.....
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dievčatá, vy ste ma s tými receptami tak vyprovokovali, že ja ten skladaník tušim upečiem tento víkend.
U nás sú totiž hody a tak by sa aj hodil.
Strašne som naň zvedavá a určite musí super chutiť.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dady,nech sa ti vydarí
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Skladaník?, hmm, too je štedrák nie???
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
dadka ja som zo solcan neni nad skladanik teraz som ho cez vianoce upiekla dcerka sa prejedla az hnackovala take mala sviatky to prejde a bude papat znovu tak len pec ahoj lenka a stastne a vesele sviatky Vam vsetkym praem
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Dadka, ty si ale gazdiná
