vie mi niekto poradiť ako sa volá táto burina? pravidelne burinu vytrhávam a vyhadzujem do kontajnera nie do kompostu, ale táto potvora vždy nanovo vyklíči ja ani neviem z čoho keď ju celú vyhadzujem, zisťujem jej meno aby som si mohla kúpiť nejaký postrek špeciálne proti tejto burine
Komentáre
ja mám taký istý problém,zo začiatku som myslela,že to od suseda nejaká kvetina doletela to aj kvitne, a množííííííí,stačí kúsok korienka a rastie a rozmnožuje
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
ani my sme túto burinu predtým nemali, ale je tomu pár rokov dozadu čo sa objavila ani neviem odkial /zrejme som ju doniesla s nejakými priesadami/,a odvtedy sa rozmnožila na celú záhradu a neviem sa jej zbaviť
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
aj u nás je jej dosť,neviem,ako sa záhadne k nám dostala
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ja som si vlani kúpila sadeničky kvetov a pri jednej z nich sa mi tiež objavila táto rastlinka.Zakvitla mi na žlto.Teraz pozorujem,že ju mám vo viacerých válovčekoch s muškátmi.Neviem ako sa volá.Ale u nás sa nevyskytovala.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
tato hnusoba sa volá portulaca oleracea, prišla z Ameriky. Je to ´chudobná´ príbuzná veľkokvetých portulák.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
U nás v Čechách je to také rozšířené a daří se jí všude-hnusný plevel
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
..no to ja tu potvoru vidím prvý krát.. našťastie...ale držím vám všetkým palce,aby ste sa jej čo najskôr zbavili..)))
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
nam to po poslednych dazdoch doslova zamorilo zahradku a nie a nie sa toho zbavit...
a nakoniec sa docitam, ze to je zelenina a nie burina...
aha:
Pri zbere orezávame celé dužinaté stonky i s listami. V priebehu vegetácie ju zberáme 2-3 krát, pokiaľ nezačne kvitnúť. Potom sú už listy tvrdé a majú ostrú chuť.
Pre príjemnú nakyslú a ľahko slanú chuť sa portulakou ochucujú šaláty, krémové polievky, majonézy, mäsá, ryby alebo sa upravuje ako špenát. Pri varení listy rýchlo strácajú arómu, a preto sa pridávajú rozkrájané až do hotového pokrmu.
Skôr sa používala taktiež ako náhrada za kapary. Sú bohaté na provitamín A a vitamíny B1 a B 2.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
to som netusila
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Meníme názor na tú mrchu, aj ja jej mám dosť, keď ju trháš a odtrhneš jej koreň, ako keby si ju zaštepila, rozkonári sa ako tá Tvoja.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
no tak tú mi ani nespomínajte... neviem sa jej vôbec zbaviť... hotová katastrofa. Neviem odkiaľ sa tu vzala, volakedy tu nebývala.. teda, aspoň u nás