reklama

Ricinovec

Chaluparka , 28. 05. 2020 - 17:07

reklama

Ahojte, chcem sa opýtať na rastlinu ricinovec. Konkrétne na korene. Mám predpestovane rastlinky a chcela by som ich vysadiť kvôli väčšiemu súkromiu do plota - myslím betónovej tvárnice, ktoré tvoria lem plota zospodu. Viem ale, že to vyrastie dosť veľké a preto sa bojím, aby to tie tvárnice neroztislo. Myslíte, že sú tie korene natoľko silné, že ten betón praskne, alebo porastu len kým ich priestor pusti? Do dvora sadiť nechcem, tam by to už bránilo iným krikom a zvonku pod plot nemôžem zasadiť,lebo to je veľmi úzka ulička a nemôžeme tam nikto nič sadiť, aby mohlo prejsť auto. Ďakujem za rady.

 


reklama



Johanna, Št, 04. 06. 2020 - 14:27

Myslíte Ricín obyčajný, jednoročný? Ten nepohne betónom, i keď narastá do cca 2 metrov. Nezabúdajte však, že je to jedna z najjedovatejších rastlín - plody obsahujú ricínový olej.
Ak máte deti alebo v okolí sa pohybujú deti, určite si zasaďte iné rastlinky. 

púpava, Št, 04. 06. 2020 - 14:38

Ten betonu nič neurobí, len nemusí byť silný ak bude mať obmedzený priestor. Je jedovatý ale je prekrásny.

LATRYNA, Pi, 05. 06. 2020 - 06:20

Podľa mňa záleží aj na tom, o aké tvárnice ide a ako sú uložené. Teda či ležia na voľnej zemi - prípadne sú do nej len trošku zapustené, alebo ležia na betónovom základe. To je potom rozdiel a dosť veľký. Sú rastliny, ktorých korene pôjdu hlboko a v tom prípade im ten betónový základ pod tvárnicou bude prekážať, korene sa budú tlačiť do bokov a tvárnica môže prasknúť (Sú rastliny ktoré dokážu nadvihnúť a následne prasknúť chodník, aby sa dostali na svetlo). Ak je tvárnica len voľne položená (trošku zapustená), môže sa stať že kmeň rastliny časom zhrubne a tvárnicu zdvihne. Tiež mám v záhradke tvárnice (zapustené trošku v zemi) ale mám v nich zasadené len malé a nízke rastlinky (nízky flox, fialky, sirôtky, modrice, klinčeky, rôzne sedum, skalné ruže)... Väčšie kríky alebo stromy by som do tvárnic nesadila.

Môžem však poradiť : na tvárnice možno postaviť cca 50-litrové nádoby, do nich možno zasadiť aj stromy a tak by ten ricínovec mohol ako živý plot fungovať bez problémov. Pretože mám veľmi malú záhradku, tak už roky pestujem vo veľkých nádobách tuje, orgován, ibištek sýrsky a weigelu. Pohoda

púpava, Pi, 05. 06. 2020 - 07:28

Nový pohľad, dakujem.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama