reklama

Choroba paradajky

čarolienka , 12. 05. 2019 - 20:58

reklama

 

 

 

 

 

 

 

Dobry vecer, chcem Vas poprosit o radu s tymto ochorenim na paradajkach. Su to balkonove paradajky odroda Vilma. Mame ich na balkone v crepniku asi tri tyzdne a na listoch sa objavili bledohnede flaky. Najprv to vyzeralo ako usadeny prach, ale zvacsuje sa to a rozsiruje po vsetkych listoch a aj na vsetky kricky. Prosim, ak ma niekto skusenost, budem vdacna za kazdu radu. 


reklama



Andrea M, Po, 13. 05. 2019 - 00:30

Vyzerá to na vírus tabakovej mozajky. 

Ja som raz mala podobné listy. Bol na nich nejaký škodca, čo ich doslova vycical. Ale to boli na listoch také bledé cestičky.

V tomto prípade sa prikláňam k vírusu.

lubomiral, Po, 13. 05. 2019 - 23:00

Neviem čo to je... skúsila by som odstrihnúť choré listy, prihnojiť a pôdu posypať škoricou - proti plesniam a škodcom) prípadne preliať previcurom, proti plesniam)... a dať ich na priame slnko...Kvietok

LATRYNA, Ut, 14. 05. 2019 - 06:07

Môže to byť aj prudkými zmenami počasia, málo slnka, chlad a málo vlahy. Paradajky (aj keď sú pestované v nádobe) potrebujú maximum slnka, teplo, prihnojovanie a viac zálievky ako tie čo sú zasadené na záhonoch.

Pohoda

Slavo, Ne, 30. 06. 2019 - 13:44

Je to výživová porucha. Rastlina má veľmi tmavé a deformované listy, pretože je príliš prehnojená najmä dusíkom a pomer jednotlivých živín, najmä mikroprvkov jej nevyhovuje.  Prihnojovať rastliny pestované v nádobách je potrebné opatrne, radšej v nižších koncentráciách s hnojivami plnohodnotnými s mikroprvkami obsahujúcimi optimány pomer živín pre daný druh rastliny. Tie nekrotické škvrny boli pravdepodobne spôsobené prehnojením dusíkatými hnojivami. Odporúčam celkove ďalej menej hnojiť a následne už používať hnojivá s mikroelementami so zníženým obsahom dusíka. Vhodné sú zálievky nízkej koncentrácie rozpustných hnojív rôznych výrobcov označených ako "Plod a Kvet".

Slavo - rastlinolekár

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama