reklama

Špecializácie

administrátor , 31. 05. 2016 - 14:42

reklama

V komentároch pod týmto článkom môžete uviesť svoju špecializáciu (senpólie, hosty, gladioly, orchidey... atď.).  Na jednom viditeľnom mieste takto môžete nájsť niekoho, koho potom adresne môžete požiadať o radu pri pestovaní konkrétneho druhu, alebo kúpu, predaj, výmenu rastlín, alebo čokoľvek iné.

Ďakujeme za nápad matovi.zahradnikovi, z diskusie pod jeho príspevkom sú skopírované komentáre prvých špecialistov :-) Kvietok


reklama



mato.zahradnik, Ut, 31. 05. 2016 - 14:44

Takže zatiaľ takto; ja sa hlásim ako prvý, zbieram (už len) cherry a drobnoplodé rajčiny,každý rok nejaké nové priberám, iné vypúšťam, mávam tak cca 30-35 druhov v sezóne, okolo 200 rastlín. Mojou motiváciou je nájsť a vypestovať čo najsladšie, najchutnejšie kultivary. Semená sejem takmer výlučne vždy "nové", originál od firiem z celého Sveta, kde cez internet nakupujem i vyhľadávam.Tiež si píšem a vymieňam s jedným veľmi šikovným šľachtiteľom z Nového Mexika. Mávam tak okolo 10-15 rôznych farebných variantov. Podotýkam, že pestujem výlučne v "bio-režime".

Nezvyknem nejako zvlášť "obchodovať" so semenami, občas niečo máličko darujem, či vymením, poskytujem však tipy, kde príslušné sorty objednať.Šírenie rád ohľadom pestovania je samozrejmosť.

Pestujem ich takto zanietenejšie asi 6. sezónu, vyskúšal som asi tak okolo 100 sort.

Pestujem v Bratislave, v  Devíne.

Okrem toho po troškách pestujem aj okrasné rastliny (skôr záhradné, ako izbové), tiež ovocko a zeleninku, bylinky. Mám  okrem klasických obľúbených druhov rád zvláštnosti, zaujímavosti.

(Kedysi som zbieral kaktusy, mäsožravé rastliny, tulipány.)

Sulamit, Ut, 05. 07. 2016 - 13:37

Neviem sa dočkať, kedy natrafím na rajčiny môjho detstva. Voňavé, menšie, na vrchu trošičku zelené, s tenkou šupkou - podobný kultivar sa volal START 1 SlnkoSlnkoSlnko

 

 

mato.zahradnik, Ut, 05. 07. 2016 - 17:42

Start S F1 je podľa (nielen) mňa najlepšia "klasická tuzemská" rajčina, spolu so "Stupickým polním raným". omnoho lepšie, ako frekventované a neprávom preceňované Tornádo.

 

janka68, Ut, 31. 05. 2016 - 14:46

Ahojte Úsmev,

som zameraná na pestovanie prvosienok, špeciálne prvosienky aurikuly.

Prvá ma zaujala u susedy pred 7.rokmi. Pestovala som vtedy letničky a ako dobré susedy: vymenila som ich za trs týchto, pre mňa úžasných rastlín. Modrofialová, doteraz mám pre ňu prac.názov so zápichom M (priezvisko susedy začína na M).

Pretože chcem každej rastline vytvoriť tie najlepšie podmienky pre rast, začala som sa o môj nový prírastok zaujímať - čo to vlastne mám??

Ked google na mňa vychrlil to množstvo kultivarov - zostala som fascinovaná... a "chytená". Mám šťastie na serioznych predajcov a moja zbierka postupne každým rokom rastie. Ku dnešnému dňu mám v nej 260 kultivarov.

Sú to nenáročné rastlinky pôvodom alpské, dalej šľachtené najmä v Anglicku. Pestujem ich kvôli množstvu kultivarov v skleníku. Mám o nich takto prehľad a s príslušnou starostlivosťou dobre prospievajú.

Toho roku mi po prvý krát vykvitli aurikuly zo semena. Veľmi som chcela vidieť proces vývoja, od výsevu po prvý kvietok... Trojročné očakávanie stálo za to, som nadšená.

Snažím sa načerpať čo najviac informácií ohľadom ich pestovania. Zatiaľ som so šľachtiteľmi len v písomnom kontakte. Mojím vzorom je Ray Molin-Wilkinson a jeho zanietenie... Stráviť tak deň v jeho "aurikulovom kráľovstve"...

Ak sa rozhodnete pre pestovanie prvosienok aurikúl aj vy a budete mať otázky ohľadom ich pestovania, veľmi rada poradím v rozsahu mojich doterajších znalostí a skúseností.

Prebytky (časť) aurikúl vymieňam s pestovateľmi a aj touto cestou získavam nové kultivary. Mávam prebytky prvosienok aj na predaj.

Okrem prvosienok mám rada rastliny okrasné listom, ale samozrejme aj bežné, záhradné kvietky. Aj tu platí - ak mám prístup ku kvalitným semenám, rada si dopestujem sama rôzne, aj netradičné rastlinky zo semienok - je to zážitok Úsmeva mojaSrdcezáležitosť.

sylviah, St, 01. 06. 2016 - 09:22

Tak sa pripájam. Zaujímajú ma izbové rastliny, citrusy a exotické plodonosné rastliny do bytu. Bratislavčania sa môžu každú jar (= polovica marca - koniec apríla) zastaviť u mňa pre citrusové vrúble.  Vrúble sú zadarmo a občas sa dajú nejaké odstrihnúť aj mimo sezóny ak niekto potrebuje.

Susanna, Ut, 31. 05. 2016 - 14:51

ahojte, ja pestujem len kaktusy... mám momentálne aj nejaké prebytky z jedného druhu ale zatial neviem čo s nimi Vyplazený jazyk

andersenka, St, 01. 06. 2016 - 06:37

ahojte, ja som zameraná na orchidee :) predovšetkým

Janka Kováčová 2, Pi, 23. 06. 2017 - 14:40

tiež pestujem orchidee..... v mojej zbierke sa nájdu kúsky ako cymbídie, oncídie, cattleye, vandy, psychopsys, papilopedilum, dendrobie a iné

lilinka152, St, 01. 06. 2016 - 18:14

Mňa zaujímajú najviac hosty, ľaľie a skalné ruže. A trochu aj okrasné trávy. Len bohužiaľ mám malý dvor :(

nefertiti7, Št, 02. 06. 2016 - 23:18

Ja sa venujem pestovaniu trvaliek. Keďže je to naozaj široký záber, najviac milujem asi levanduľu, echinacei, hosty a heuchery. Samozrejme v mojej záhrade už rastie takmer všetko, Ale toto je moje naj.

kvetinarka Mili, So, 04. 06. 2016 - 21:31

Ahojte, ja pestujem izbove kvety mam z každeho rožku trošku ale najviac kaktusy, ibišky, orchidky

betkab, Št, 09. 06. 2016 - 13:18

V časopise, ktorý už nevychádza - Kvety a Záhrada, bývala rubrika "Rastlina môjho života" - tou mojou je Streptocarpus. Som úplný fanatik a preto rada nadviažem kontakt s niekým, kto ich tiež pestuje a stále s nimi robí pokusy Úsmev

Neko, Pi, 08. 07. 2016 - 15:08

Betka a s micquie-m sa poznáš, tuto z AM? on ich pestoval a krásne :-)

strombus72, So, 09. 07. 2016 - 16:30

Starší členovia vedia že moja srdcovka sú gladioly. Pestujem, vystavujem a najnovšie skúšam aj šľachtenie. Moju stránku nájdete v mojom profile.

lenka29, Po, 03. 06. 2019 - 14:51

 Mám rada ľalie, gladioly, heuchery a hosty do tieňa.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama