reklama

Starostlivosť o hortenzie

Pridal/a Anonym (bez overenia) dňa 20. 01. 2015 - 09:13

reklama

Hortenzie, horty, hortušky, hydrangey... si v poslednej dobe obľubuje viac a viac majiteľov záhrad. Ich výsadba sa hodí nielen do vidieckych záhrad, ale aj do tých modernejších. Každého musí uchvátiť ich majestátny vzrast, bohatosť kvitnutia a zároveň jednoduchosť. Môžu sa vysádzať ako solitéry, ale aj v skupinkách, či ako živé ploty, v minimalistických záhonoch, ale aj v bohatých farebných kombináciách a pristane im to aj v prenosných nádobách, ale aj rezaným vo vázach, či sušeným vo vencoch a v iných aranžmánoch. Na trhu je množstvo druhov a kultivarov. Dá sa vyberať aj z tvarov súkvetí, sú guľaté, kužeľovité, aj prázdne. Hrajú všetkými odtieňmi bielej, béžovej, ružovej, dokonca môžu byť s limetkovým nádychom a aj modré, niektoré počas sezóny menia farbu.
Pre bohatosť kvitnutia potrebujú správny rez a správne stanovisko, len vtedy sa dá počítať s obrovskými súkvetiami. Jednotlivé druhy by sa dali rozdeliť do dvoch skupiniek, podľa stanoviska a spôsobu ich strihania. O bohatej zálievke snáď ani netreba písať, už zo samotného názvu vyplýva, že zbožňujú vodu, ale majú radi priepustnú pôdu.

1. SKUPINA- MIERNY REZ
--------------------------------------

A.

Hydrangea macrophylla / hortenzia kalinolistá (veľkolistá) +
poddruh Hydrangea m. serrata / hortenzia k. zúbkovaná:

Stanovisko: Vyžaduje si polotieň, najviac sa jej darí na mieste, kde je ranné a večerné slniečko. Vhodnejšie je vysadiť ju na chránené bezveterné miesto do kyslej pôdy. V zime pri holomrazoch sa vyžaduje ochrana v podobe lístia a bielej netkanej textílie, alebo iné alternatívy.

Rez: O strihaní tohto druhu hortenzie sa vedú rozsiahle diskusie. Niekedy je ju ťažké prinútiť kvitnúť. Je to nesprávnym prezimovaním a rezom.
Macrophylla zakladá kvetné puky už v lete. Nekvitne na ročnom, ale dvojročnom dreve. Preto sa nestrihá na jeseň, ani suché kvety! Po prezimovaní sa dosť neskoro začínajú prebúdzať, približne v apríli, v máji, niektoré puky sú dokonca tzv. spiace, zobudia sa až niekedy v júni.. Preto sa nestrihá ani skoro na jar! Odstrihli by sa tak založené puky a nekvitla by.

Každoročný rez: Ľahký strih macrophylly sa má robiť koncom apríla. Vtedy sa odstrihnú iba nevzhľadné suché vymrznuté časti konárikov bez pukov, t.j. úplne suché, zhnednuté (niekedy aj celé konáriky). Ale pozor, ak sú na zdanlivo suchých konárikoch akoby vymrznuté puky, tie sa zatiaľ nestrihajú. Taktiež sa odstránia suché kvety. Ďalej treba čakať na prebudenie pukov. Keď už vyrašia a zdá sa, že všetko nad nimi by sa mohlo odstrihnúť, treba aj tak ešte čakať do konca júna. Vtedy sa ešte prebudia spiace púčiky a až potom sa ukončí rez macrophylly až po „zdravé drevo“, t.j. po pár zdravých pukov (už vlastne rašiacich listov). Ak sú niektoré konáriky zakončené na vrchu iba pukom, treba vyčkať do júna.

Zmladzovací rez po piatich rokoch: Dôležitým faktom je aj to, že každých 5 rokov si vyžaduje macroplhylla zrezanie štvrtiny konárikov (päťročné drevo) až pri zemi! Ako náhrada sa necháva iba zdravé silné drevo. Staré výhonky totižto po 4 až 5 rokoch zostarnú, už nie sú viac schopné rodiť, nedokážu kvitnúť, preto ich treba odstrániť. Po takomto zákroku začnú vyrastať z koreňa nové výhonky, ktoré budú kvitnúť budúci rok.
Odroda Endless Summer je vraj jedinou macrophyllou, ktorá kvitne nezávisle od rezu.

B.

Hydrangea quercifolia / hortenzia dubolistá +
Hydrangea aspera / hortenzia drsná +
poddruh H. a. sargentiana / hortenzia Sargentova +
Hydrangea serrulata / hortenzia pílkovitá +
Hydrangea petiolaris / hortenzia popínavá:

Nevyžaduje sa rez, aby sa udržal prirodzený vzrast rastliny. Ak je potrebné rastlinu čiastočne zrezať kvôli miestu na záhone, alebo ak po zime premrzla, je vhodný mierny jarný rez. Prípadne sa režú na jar iba suché kvety a vrcholy konárikov, ale nie je to potrebné.

---------------------------------
2. SKUPINA- HLBOKÝ REZ
--------------------------------------

Hydrangea paniculata / hortenzia metlinatá +
Hydrangea arborescens / hortenzia stromčekovitá:

Stanovisko: Vyžaduje si plné slnko s výdatnejšou zálievkou, nevyžadujú kyslú pôdu. V tieni kvitne neskôr, menšími a menej vyfarbenými kvetmi, celá rastlina má pomalší rast, vyťahuje sa neúmerne za slnkom.

Rez: Paniculata, aj arborescens, zakladajú kvetné puky až na novom dreve, na výmladkoch, teda na konárikoch, ktoré vyrastú na jar. Kvôli tomu zakladajú kvety pravidelne každý rok.
Preto sa vyžaduje silný rez hneď po posledných mrazoch, skoro na jar (koniec februára až marca, aby sa naštartovalo prúdenie miazgy). Suché kvety je vhodné ponechať na rastline cez zimu, plnia ochrannú funkciu pred mrazmi a aj pôsobia esteticky so snehovou čiapočkou.

Paniculata sa reže tak hlboko, aký chceme dosiahnuť vzrast rastliny. Čím hlbšie sa zreže, tým bude nižšia a naopak. Keď sa chce docieliť vyšší vzrast celej rastliny, je vhodné vykonať rez minuloročného dreva až po prvý pár zdravých pukov. Z týchto pukov vyrastú protistojné konáriky, dlhé aj viac ako 100 cm a budú niesť kvety.

Arborescens sa môže rezať ako paniculata, ale raz za čas jej neuškodí zrezanie na 10 cm nad zemou, práve naopak, čím hlbšie sa zreže, tým vytvorí viac nových konárov, ktoré budú niesť kvety.


reklama


ludka1, Ut, 20. 01. 2015 - 13:32

jej podarilo sa,si prvá ktorej pozerám blog. Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie Prekvapenie

mirsk (bez overenia), Ut, 20. 01. 2015 - 13:45

Tak ti gratulujem! Super!

strombus72, Ut, 20. 01. 2015 - 14:00

Super ! Sú tu špecialisti skoro na všetko , tak dúfam budú blogy veselo pribúdať ! Úsmev

veronikapp, Ut, 20. 01. 2015 - 22:56

Och, Ľubi, tak to je celá veda. Mám 4 ks (možno že sú to aj 4 druhy) ale ani náhodou neviem určiť ktorá je aký druh. No, musím a tom popracovať, lebo 3 z nich mi vôbec nekvitnú a keďže neviem ich zaradiť neviem sa o nich ani postarať. Plačem

lubica.k (bez overenia), St, 21. 01. 2015 - 10:54

Idem napísať článok, podľa ktorého ich budeš vedieť ľahko určiť. Úsmev

veronikapp, St, 21. 01. 2015 - 14:30

Áno , si poklad, len dúfam že to zvládnem!

asfaloth, Po, 18. 04. 2016 - 00:09
Ľubka, už je tu ten blog o rozlišovaní?
šalvia, St, 21. 01. 2015 - 08:55

Super prehľadný návod Áno

mato.zahradnik, St, 21. 01. 2015 - 10:05

Tak tento príspevok je to správne zúročenie tej novej blogovej sekcie! Áno Hneď som si ho uložil k obľúbeným-keby niečo. Úsmev

lubica.k (bez overenia), St, 21. 01. 2015 - 10:59

Presne na takéto zhrnutia sa mi tie blogy na zumku hodili. Už tu máme prvú časť seriálu o pivonkách, rez hortušiek, postupne pribudnú aj iné.... Blogmi si tu vytvoríme akési encyklopédie rastlín. Áno Ale verím, že sem pribudnú nielen blogy o starostlivosti, ale aj o skúsenostiach s pestovaním a rôzne záhradkárske zážitky, či seriály zo záhrad sveta....... Áno

lusindicka, St, 21. 01. 2015 - 19:23

Dakujem Lubka, velmi si mi pomohla uz som na tie moje 3 hortusky pozerala ze ako ich osmikam, ze si budem musiet nieco pozriet na nete a tu hla hned taky krasny clanok, len dufam ze si nepomylim druhy a neako to nepokazim. Bozkávam Objímam

lubomira728, Po, 26. 01. 2015 - 13:15

Lubka, super si to vysvetlila.Chcem sa Ta spýtat, či sa dá na jar z odrezkov Hydrangea paniculata zakorenit nová rastlinka.Dakujem za radu . Kvietok

lubica.k (bez overenia), Št, 29. 01. 2015 - 09:24

Určite áno, treba odoberať vrcholové odrezky, ktoré nemajú založené kvety, cca koncom apríla (ale aj inokedy možno vyskúšať). Odrezky by nemali byť zdrevnatelé, ale aj z takých sa to môže vydariť. Šupsnúť buď do perlitu, alebo aj priamo na záhon na tienisté miesto, prikryť zrezanou fľašou a cez vrchnák občas vetrať.

lubomira728, Št, 29. 01. 2015 - 11:36

Dakujem Úsmev ,chcem to vyskúšat -beriem to ako výzvu na tento rok .Mohla by som aj kúpit ,ale takto ak sa to podarí budem mat dvojnásobnú radost.Poprosím dievčence ,či budú ochotné mi poslat odrezky. Ak budem úspešná dám vediet .Ešte raz dakujem Slnko.

Polynka, So, 23. 04. 2016 - 13:25

mám 4 hortenzie, všetky som vypestovala z odrezkov, odlomenú vetvičku strčím do zeme a nechám, nech sa o ostatné stará sama...

gabrilina, Ut, 27. 01. 2015 - 10:31

Jujda Áno super článek Áno hned si ho jdu uložit Tlieskam Tlieskam Tlieskam dííky

Jana, Ut, 27. 01. 2015 - 21:19

...VĎAKA,už viem,ako na to... Kvietok

emili70, Ut, 14. 04. 2015 - 19:58

Mala som modrú hortenziu,starala som sa o ňu celý rok, ale nemala som o nej vtedy žiadne skúsenosti, tak som ju na jeseň ostrihala. Tak to aj dopadlo. Skúsim to podľa Vašich rád znova.Ďakujem za radu.

reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama
reklama