Ja varím čaj aj z čerstvej aj zo sušenej. Čerstvej daj 3-4 lístočky pre dospeláka, pre bábätko zrejme stačí 1 lístoček. Ale vraj šalvia nie je vhodná pre deti do 3 rokov, tak neviem, kde je pravda. Každý varí čajík inak na nete som prečítala spústu o varení šalviového čaju.
1. Variť 3 min. v nezakrytom hrnčeku a potom 10 min. lúhovať
alebo
2. Zaliať vriacou vodou a nechať lúhovat v nezakrytom hrnčeku 10. min.
Najprv som varila podľa bodu 1., ale niekde na nete som sa dočítala, že to netreba, že stačí podľa bodu 2.
Nedalo mi to, išla som pohľadať návod, ktorý som si varila ja. Toto je výňatok z jednej netovej diskusie:
Toto je jeden príspevok:
nemam skusenost, ci varenim sa vsetky latky zo silice (salvia ju dost bohate obsahuje) odstrania, jedna sa hlavne o tujon, cineol, borneol a gafor
prave silica moze posobit na centralny nervovy system a vyvolavat pri chronickom uzivani epileptiformne krce, zachvaty a tachykardiu
je kontraindikovana u ludi, ktori uzivaju sedativa, pretoze moze potencovat ich ucinok
rovnako sa nesmie uzivat sucasne s hypoglykemikami a antikonvulzivami
je nevhodna pre deti do 6 rokov a tehotne zeny
Toto je druhý príspevok, podľa tohoto návodu som si ho varila ja, teraz ho už iba zalievam.
Šalviový čaj:
Jednu polievkovú lyžicu sušenej šalvie nasypeme do pol litra vriacej vody a necháme 3 minúty variť. Odstavíme, pridáme štipku medovky, trezalky a mäty. Necháme 10 minút vylúhovať a scediť. V šalvii je veľa éterického oleja, ktorý treba odstrániť, preto musíme šalviu variť. Takto pripravený šalviový čaj prospieva celému organizmu, môžeme ho piť na litre a celý život bez prestávky.
- Ak chcete komentovať, tak sa prihláste alebo sa zaregistrujte
Ahojte Zumaci
,
A
K
U
J
E
M
chcela by som poprosit hlavne bylinkarov aby mi poradili ako pripravit salviovy caj ale z CERSTVEJ salvie...vsade pisu zo susenej...ale nakolko mam v zahone nebudem kupovat susenu...ide o to ze potrebujem pre drobca slabucky salviovy cajik, nakolko este nevie kloktat tak aspon formou cajiku ,ma anginu....viem ze sa ma varit a nie iba luhovat...len neviem kolko asi salvie a ako dlho varit a luhovat
D